Двойката, извършила атаката в Калифорния, била в контакт с други екстремисти в САЩ

Американецът Саид Фарук и неговата съпруга Ташвин Малик, които на 2 декември нападнаха център за подкрепа на хора в неравностойно положение в град Сан Бернардино (щата Калифорния), са поддържали връзка и с други екстремисти в САЩ.

Това съобщи във вторник каналът MSNBC.

Според източници на американската телевизия, следователите проверяват електронна кореспонденция, която Фарук и Малик са водили с радикали на американска територия и в други страни, „включително техни възможни контакти с лица в Сан Диего и в Средния Запад“, както и в района на Лос Анджелис.

Особен интерес за властите представляват хората, които, по думите на свидетели, няколко месеца преди терористичната атака са посещавали гаража в дома на Фарук. Версията е, че там Фарук е сглобявал взривни устройства; американските следователи са открили в гаража множество компоненти за направа на бомба.

Американските следователи вярват, че Саид Ризван Фарук може да е планирал и по-ранна атака в Калифорния с друг съучастник, съобщи Си Ен Ен.

Според следователите Фарук и неговият съмишленик са организирали конспирация още през 2012 година и са обмисляли да атакуват конкретна цел. Двамата обаче са решили да не избързват с нападението след серия от арести в района, свързани с подозрения в тероризъм.

„Те са се изплашили“, цитира американската телевизия коментара на източника си от следствието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят