Фитнес пази „Юнайтед“ от контузии

На 23 юли 2019 да почерпят

Тъкмят рецептата за бира със светена вода Кехлибарената течност ще се казва A-Men

Проф. Кантарджиев: Тигровият комар не пренася тропически вирусни инфекции

Русия и Турция може да правят заедно С-400

Тръмп: Вашингтон работи с Исламабад за слагане на край на войната в Афганистан

Не забраняват фермерските пазари Има заповед за спиране на продажбите на свинско месо и месни продукти

Кубрат Пулев си върна боксовия лиценз в САЩ

Бул. „Витоша” e №3 по ръст на наемите Цените са се повишили с 8,3% в рамките на една година

Макрон: 14 страни-членки на ЕС се споразумяха за нов „механизъм за солидарност“ за мигрантите

Бурджу Йозберк е красива и талантлива

Цените на петрола се повишиха

НАП спира временно 6 електронни услуги Няма достъп до обявите за продажба на имущество на длъжници

Имам ли право на майчински, ако ме съкратят в срока за изпитване

Откриха тухла с печат с името на римския консул Марулус в древния град Нове Уникалната находка датира от 184 година

Местан: Президентът да свика Велико Народно събрание

Призоваваме президента да започне консултации за свикване на Велико Народно събрание, което да обяви собствената си ликвидация. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан по време на дебатите по второто четене на промените в Конституцията, касаещи съдебната власт.

„Започваме исторически важни дебати по изменение на българската Конституция. Още от първото предложение се сблъскваме с една много ясна позиция на колегите от РБ. Има нужда от много дълбок анализ на това предложение. То казва следното – съдът, съдията, прокурорът и следователите имат различни функционалност в процеса и различни компетентности. Има правосъдни системи, в които се смята, че съдебната власт е преди всичко съдията. Водени от това разбиране, редица парламенти са приели и принципа на разликата на статута на съдията, прокурора и следователя. Ползват се с различен имунитет и имат различна система за кариерно израстване”, заяви Местан. По думите му, това е различна степен на неприкосновеност и независимост.

„Само че българският учредител – Седмото Велико НС ги е изравнил като конституционни структури. Това, което Кънев обявява като пропуск, да, това е дискусионен проблем, готови сме да участваме дали е било грешка на Седмото Велико НС да ги разположи в еднакъв статут. Но статутът се свързва пряко с разделението на властите и баланса им”, допълни Местан, цитиран от „Фокус“. Той подчерта, че промяната може да стане с Велико народно събрание. „Нека изречем, истината, ако искаме да правим по-дълбоки промени, трябва да узреем за необходимостта от свикване на Велико народно събрание, което да приеме акта на собствената си ликвидация. Всички правомощия да се делегират на Обикновено народно събрание със съответните гаранции. Българският законодател трябва да се освободи от оковите на Великото народно събрание. Дотогава много трудно ще вкарате обикновен парламент да се занимава с въпроси, които не бихме могли да се ангажираме, защото има теми, които стоят извън политическата ни воля”, добави Местан.

Той бе категоричен, за ДПС критерият кой е за дълбоки реформи, е отношението му към идеята за свикване на Велико народно събрание. „Призоваваме президента да започне консултации за свикване на Велико народно събрание, за да обяви собствената си ликвидация”, каза още Лютви Местан.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.