Миков: БСП е против НС да изисква доклад от главния прокурор

БСП лява България няма да подкрепи предложението НС да изисква доклад от главния прокурор. Това каза от парламентарната трибуна народният представител и председател на ПГ на БСП Михаил Миков, по време на обсъждането на второ четене на Закона за изменение и допълнение на Конституцията на Република България и отправеното предложение за въвеждане на възможността НС да изисква доклад от главния прокурор за дейността на прокуратурата, предаде „Фокус”.

Михаил Миков посочи, че ПГ на БСП лява България няма да подкрепи предложението, защото то предвижда въвеждане на политически контрол над съдебната власт и не е гласуван на първо четене.

„Ние не можем да приемем едно такова разбиране за политически контрол над съдебната власт, в частта и за прокуратурата”, обясни Миков.

„Дават се европейски примери, но за пленарната зала трябва да бъде ясно, че в Европа нямa единен модел и всяка страна е абсолютно свободна да определя устройството си”, коментира още Миков.

В репликата народният представител от ПГ на РБ Радан Кънев посочи, че общ европейски модел има и той не е за мястото на прокуратурата – в съдебната или изпълнителната власт, или в междинно положение, каквото съществува в отделни европейски страни. „Общият европейски модел е в това, че прокуратурата изпълнява държавни политики, а съдът не”, поясни Кънев.

Реплика отправи и народният представител от ПГ на "Атака"| Волен Сидеров, който посочи: „Народните представители представляват целия народ. Съвсем нормално е и няма никакво противоречие с нормите на демокрацията, НС да изисква прокуратурата да се отчита – да внася своя доклад”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини