Промените в конституцията тръгнаха

Партиите в парламента се разбраха по време на дадена 30 минутна почивка и промените в Конституцията за съдебната реформа тръгнаха с мнозинство от 3/4.Това се случи след трето гласуване на първия парааграф от законопроекта по искане на лидерът на ДПС Лютви Местан.

Текстът предвижда НС да може да изслушва и приема доклади от главния прокурор. При първия вот то бе прието със 160 гласа, което би означавало, че конституционната промяна се забавя с 2 месеца.

След почивката Местан поиска трето гласуване, което е в нарушение на парламентарния правилник. Той посочи, че е имал ясно съзнание, че ще се предизвикат негативни реакции, но в името на компромиса и публичния интерес, може да се допусне процедура на ново гласуване.

„В кулоарите някои колеги заявиха, че не е отчетен коректно гласът им. Ще вкараме процеса на промяна в Конституцията в доста сложни спорове дали е коректно да се подложи на 4 гласувания. ДПС е доказвала, че в името на публичния интерес може да прави компромиси, без значение на епитетите. Г-жо председател, оставям на волята на мнозинството да подкрепят процедурното ни предложение”, заяви още Местан. От БСП възразиха остро, но гласовете им е достигнаха за осуетят третото гласуване. "Във всеки друг случай, след нарочно изявление от трибуната, са допускани подобни промени.

Предвид на важността на гласуването и отговорността на всеки един народен представител, ще подложа на гласуване направеното предложение на Местан. Ако обаче резултатът от предстоящото гласуване е различен, бихме преодолели необходимостта от гласуване след 2 месеца”, каза още Цецка Цачева и допусна трето глаусване. Гласуваха общо 225 народни представители. От тях 191 гласуваха „за”, 34 – „против” и 0 – „въздържал се”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини