На 21 юли 2019 да почерпят

Затвориха две летища в Силиция след ново изригване на Етна

Морковите зареждат организма с ценни вещества Могат да се консумират също листата и стъблата на оранжевия зеленчук

Великотърновка се венча в храм от 18-ти век в село с един жител Стела се запознала с бъдещия си съпруг в църквата в планинското с. Влахи

Ентусиасти преобразяват цял квартал Групата “Бъди общественополезен” вдъхна нов живот на 13 градинки в Изток

Срив в системата на Гранична полиция спря за близо час обработката на камиони на „Капитан Андреево“

Откриха първата ясна снимка на Нийл Армстронг, докато ходи по Луната

Рим обяви най-висока степен на терористична заплаха

Рожен събра над 200 000 българи от страната и чужбина

Крит – откъдето Европа е започнала На острова всичко е мълчание, останалото е лош превод

Най-малко трима души загинаха при катастрофа на малък самолет в Германия

Извадиха варели за опасни химикали от река Марица

ТИР разпиля дини на АМ „Марица“, след като се удари с лека кола

Христо Стоичков: ЦСКА ще има нов стадион!

64-годишен мъж е с опасност за живота след катастрофа край Разград

Компенсации за тежки престъпления и за внуци, братя и сестри на жертвите

Предлага се разширяване на кръга на лицата, пострадали от тежки умишлени престъпления

Разширяване на кръга на лицата, пострадали от тежки умишлени престъпления, които имат право на подпомагане и финансова компенсация, предвижда приетият от Министерския съвет проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за подпомагане и финансова компенсация на пострадали от престъпления (ЗПФКПП).

Законопроектът включва наследниците към кръга на лицата, които имат право на подпомагане при смърт на техен роднина в резултат на престъпление (децата, родителите, съпругът или лицето, с което починалият се е намирал във фактическо съжителство). Това ще даде право подпомагане да получат внуците на починалия в случаите, когато той няма живи деца, а когато не е оставил низходящи наследници и няма живи родители, такова право ще имат баба му, дядо му или възходящи от втора и по-горна степен, братя и сестри в някои случаи и др.

Новите разпоредби предлагат още, наред с престъпленията тероризъм, умишлено убийство и умишлена тежка телесна повреда, при които за причинените вреди може да се търси подпомагане и компенсация, да се добави също така и опит за убийство. За престъпленията блудство и изнасилване помощ и компенсации ще могат да се търсят и без да е налице сегашното условие „да са настъпили тежки увреждания на здравето“ в резултат на престъплението.

Целта на законопроекта е да прецизира съществуващата нормативна уредба по отношение на правата на пострадалите от престъпления, включително чрез въвеждане на разпоредби на Директива 2012/29/ЕС за установяваме на минимални стандарти за правата, подкрепата и защитата на жертвите на престъпления.

Финансовата компенсация по ЗПФКПП се предоставя само в случаите, когато престъплението е доказано с влязъл в сила съдебен акт или производството е прекратено от прокуратурата. Обезщетение не се изплаща за имуществени вреди, които вече са били компенсирани. След изплащане на компенсацията, държавата предявява регресен иск към извършителя на престъплението или неговите наследници за възстановяването на изплатената парична сума. Законопроектът предвижда двойно увеличение на максималния размер за компенсация – от 5000 на 10 000 лв., а в случаите, когато се компенсират наследници на пострадалия, всеки от тях ще има право да бъде обезщетен с пълната сума, а не както досега – максималният размер да се поделя между всички.

Вижте какво друго реши Министерски съвет днес

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.