Компенсации за тежки престъпления и за внуци, братя и сестри на жертвите

Предлага се разширяване на кръга на лицата, пострадали от тежки умишлени престъпления

Разширяване на кръга на лицата, пострадали от тежки умишлени престъпления, които имат право на подпомагане и финансова компенсация, предвижда приетият от Министерския съвет проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за подпомагане и финансова компенсация на пострадали от престъпления (ЗПФКПП).

Законопроектът включва наследниците към кръга на лицата, които имат право на подпомагане при смърт на техен роднина в резултат на престъпление (децата, родителите, съпругът или лицето, с което починалият се е намирал във фактическо съжителство). Това ще даде право подпомагане да получат внуците на починалия в случаите, когато той няма живи деца, а когато не е оставил низходящи наследници и няма живи родители, такова право ще имат баба му, дядо му или възходящи от втора и по-горна степен, братя и сестри в някои случаи и др.

Новите разпоредби предлагат още, наред с престъпленията тероризъм, умишлено убийство и умишлена тежка телесна повреда, при които за причинените вреди може да се търси подпомагане и компенсация, да се добави също така и опит за убийство. За престъпленията блудство и изнасилване помощ и компенсации ще могат да се търсят и без да е налице сегашното условие „да са настъпили тежки увреждания на здравето“ в резултат на престъплението.

Целта на законопроекта е да прецизира съществуващата нормативна уредба по отношение на правата на пострадалите от престъпления, включително чрез въвеждане на разпоредби на Директива 2012/29/ЕС за установяваме на минимални стандарти за правата, подкрепата и защитата на жертвите на престъпления.

Финансовата компенсация по ЗПФКПП се предоставя само в случаите, когато престъплението е доказано с влязъл в сила съдебен акт или производството е прекратено от прокуратурата. Обезщетение не се изплаща за имуществени вреди, които вече са били компенсирани. След изплащане на компенсацията, държавата предявява регресен иск към извършителя на престъплението или неговите наследници за възстановяването на изплатената парична сума. Законопроектът предвижда двойно увеличение на максималния размер за компенсация - от 5000 на 10 000 лв., а в случаите, когато се компенсират наследници на пострадалия, всеки от тях ще има право да бъде обезщетен с пълната сума, а не както досега – максималният размер да се поделя между всички.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини