„Левски“ развързва кесията за нападател

Президентът наложи вето на Закона за изменение и допълнение за устройството на Черноморското крайбрежие

В тежко състояние е 64-годишната жена, пострадала при катастрофата на „Хемус“

Серийният убиец от Кипър получи 7 доживотни присъди

ООН: Пленените джихадисти да бъдат съдени или освободени Мишел Бачелет призова страните да приемат своите граждани обратно при липса на обвинения срещу тях

Ники Минаж готова за сватба с престъпник Рапърката и приятелят є от 7 месеца са извадили документ за бракосъчетание

Яна на Петко Димитров позира полугола в булчинска рокля

ЕНЕРГО-ПРО обсъжда развитието на електроенергийната инфраструктура с местната власт в Североизточна България

Зверска катастрофа затвори пътя Бургас- Созопол

28-годишен буйствал върху капака на патрулка в „Люлин“, крещял и обиждал полицаи

Галена организира пищно парти за сина си (СНИМКИ)

Владимир Путин удължи забраната за внос на хранителни стоки от ЕС до 2020 г.

Кметът Иван Портних : ММФ“Варненско лято“ е предчувствие за век в културата ни

Изложбата „Тутанкамон“ пристигна в Бургас

ЕК установи двоен стандарт в 9% от проверени 1400 хранителни продукта 22% от продуктите с различен състав са имали сходна лицева страна на опаковката

Мария Габриел: За постигането на осезаеми резултати в борбата срещу контрабандата на мигранти е нужно подобряване на практическото сътрудничество

Въпреки че контрабандата на мигранти представлява сериозен проблем, информацията за незаконната миграция остава фрагментирана и непълна. Необходима е по-добра систематичност на събирането на данни за маршрутите и методите на действие на контрабандистите на хора. Това ще подпомогне по-целесъобразното преразглеждане на политиките на ЕС в тази област и предприемането на конкретни действия за борба и предотвратяване на контрабандата на мигранти. Това заяви зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата Мария Габриел при откриването на конференцията „Борба с контрабандата на мигранти: инструменти, пропуски и предизвикателства”, която организира в Европейския парламент.

В конференцията участваха ангажирани с проблематиката експерти и политици, сред които координаторът на ЕС за борба с трафика на хора Мирия Василиаду, представители на ОССЕ, Европейската комисия, Службата на ООН по престъпността, Интерпол, Международната организация по миграция, посланиците на Турция и Мароко. Очертани бяха насоки за по-ефективно и засилено сътрудничество между държавите, институциите и съответните агенции на ЕС въз основа на оценката на усилията, полагани на европейско и международно равнище, за борба срещу контрабандата на мигранти.

Мария Габриел подчерта, че държавите-членки и ЕС могат да се справят с контрабандата на мигранти, само ако търсят решения на двете страни на проблема.

От една страна са нужни мерки за превръщането на тази престъпна дейност във високорискова с ниска възвръщаемост за контрабандистите. Като такива мерки тя отбеляза проактивно извършване на финансови разследвания, по-ефективни полицейски разследвания и по-тясно сътрудничество в областта на правоприлагането. „Засилването на оперативното сътрудничество с агенции като Евроюст, Европол и Интерпол, както и стратегическото партньорство с трети страни, е от решаващо значение за успешната борба срещу контрабандата на мигранти. Не става дума за създаване на допълнителни инструменти, а най-вече за подобряване на практическото сътрудничество и поемането на реален ангажимент за постигане на осезаеми резултати”, наблегна зам.-председателят на Групата на ЕНП.

По отношение на другата страна на проблема – първопричините за незаконната миграция, Мария Габриел подчерта необходимостта от повишаване на осведомеността за рисковете от контрабандата на хора. В тази връзка диаспорите в ЕС играят ключова роля, тъй като мигрантите имат повече доверие на такива източници на информация.

В заключение Мария Габриел обърна внимание на необходимостта от специализирани обучения на граничните служители, практикуващите юристи и компетентните органи, както и от по-добра информираност на всички нива на обществото. „Трябва постоянно да бъде напомняно, че контрабандата на мигранти е престъпление и печалбата от отчаянието на мигрантите следва да бъде строго осъдимо“, призова зам.-председателят на Групата на ЕНП Мария Габриел.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.