Има ли мнима операция: От “Медицински одит” разпитват лекари в търновската болница

Служители на Изпълнителна агенция “Медицински одит” влязоха тази сутрин във великотърновската болница “Д-р Стефан Черкезов”. Причината е станалият скандално известен случай с

Миналата седмица младият мъж сигнализира, че след като бил опериран и заплатил за това 2160 лв., по- късно разбрал, че интервенцията не се е налагала, тъй като нямал травма на гръбнака. Служителите на агенцията са в неврохирургично отделение и разпитват лекари и персонал по случая, твърдят очевидци.

Една от целите на Агенцията е да проверява спазването на правата на пациентите в лечебните заведения. Проверката вероятно ще продължи до края на седмицата. Очаква се в най-скоро време резултатите от нея да бъдат оповестени, както се ангажира в предаването „Господари на ефира” заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, който лично следи случая.

Вчера предаването излъчи втората част на репортажа за случая на Сашо Чуков. Зрителите научиха от д-р Дафина Генова, че пациентът може да е благодарен, че се е разминал с такава интервенция, тъй като на друго място биха му направили „по-лоши” неща. „Щяха да му забият 8 винта, без да им мигне окото”, коментира д-р Генова. Тя бе категорична, че операция се е налагала, тъй като е „операция по индикации”.

Медикът заяви, че само медицински одит може да установи дали е взела правилно решение. „Доказано е скенеграфски, че Сашо Чуков е с фактура на пети прешлен. Близките му се съгласиха и ние го подготвихме за операция. По време на поставянето на вертебло-иглите, се оказа, че израстъците на прешлена са счупени и циментът изтича навън. При такава ситуация медицинското изискване е хирургичната интервенция да се спре. Имало ли е или не нужда от тази операция, вие не може да ми кажете. Решавам аз”, заяви в национален ефир д-р Генова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве