Миков във фейсбук: Корупцията заплашва стабилността и сигурността на обществата

"На 9 декември световната общност отбелязва Международния ден за борба с корупцията. Корупцията заплашва стабилността и сигурността на обществата. Тя подкопава демократичните принципи, девалвира етичните ценности, възпрепятства справедливостта, застрашава устойчивото развитие и върховенството на закона". Това пише председателят на НС на БСП Михаил Миков в свое обръщение по случай Международния ден за борба с корупцията, съобщиха от пресцентъра на ПП БСП.

Той добавя, че в оформянето на политиките така, че да отговарят на интересите на мнозинството и във волята за прилагането им, в отрицание на личния интерес, се крие решението на проблемите с корупцията.

„В момента не виждам обаче нито правилните политики, нито волята на властта изглежда достатъчна, за да промени нещо по въпроса... И няма как да е иначе, докато будната обществена съвест на нашето общество е изпаднала в будна кома”, пише още той. Миков е категоричен, че няма да преборим корупцията с формални изменения на законите, а единствено с последователното им прилагане.Той добавя, че проблемът не е в съществуването или несъществуването на един орган, в създаването на нови и нови органи, а в моралните качества на лицата от персоналния им състав.

„И докато проумеем това, България ще продължи да е тъжен първенец в класациите по разпространение на корупцията”, категоричен е лидерът на социалистите.

Пълният текст на обръщението гласи:

Приятели,
На 9 декември световната общност отбелязва Международния ден за борба с корупцията. Поводът е свързан с приемането на Конвенцията на ООН срещу корупцията. Корупцията заплашва стабилността и сигурността на обществата. Тя подкопава демократичните принципи, девалвира етичните ценности, възпрепятства справедливостта, застрашава устойчивото развитие и върховенството на закона.

Във всички изброени направления, в този кратък, но съдържателен списък, нашата страна има своите явни проблеми, свързани с корупция и корумпираност. Давам прости примери под формата на риторични въпроси: Местните избори демократични ли бяха? Борбата за разпределяне на държавни пари между свързани фирми, вместо за социална и демографска политика, дава ли стабилна перспектива за оцеляването на България?

Пропускливата ни граница с Турция и каналите за трафик на мигранти имат ли нещо общо със сигурността? А контрабандата на цигари с неподкупността? Данъчната политика, задълбочаваща неравенствата, етична ли е, справедлива ли е? Бюджет 2016 вещае ли устойчиво развитие? А съдебната реформа – ще издигне ли върховенството на закона или ще постави определени кръгове над закона?

Цялата тази нездрава среда в нашата държава е плодородна почва за корупцията и дясното управление с действията и бездействията си стимулира задълбочаването на този сериозен проблем. Смятам, че в оформянето на политиките така, че да отговарят на интересите на мнозинството и във волята за прилагането им, в отрицание на личния интерес, се крие решението. В момента не виждам обаче нито правилните политики, нито волята на властта изглежда достатъчна, за да промени нещо по въпроса... И няма как да е иначе, докато будната обществена съвест на нашето общество е изпаднала в будна кома. Ето, вземете конкретен пример от последните седмици - защо нито един държавен орган, нито една неправителствена организация не обърна достатъчно внимание на проблемите около опорочаването на местния вот, което беше в такива размери, че постави под въпрос устойчивото развитие на демокрацията у нас. Или пък защо никой не се поинтересува как и защо се харчат 16-те млрд. лева, които дясното правителство изтегли като заем, без да има нужда за това?

Няма да преборим корупцията с формални изменения на законите, а единствено с последователното им прилагане. И още: проблемът не е в съществуването или несъществуването на един орган, в създаването на нови и нови органи, а в моралните качества на лицата от персоналния им състав. И докато проумеем това, България ще продължи да е тъжен първенец в класациите по разпространение на корупцията. Честит празник на всички, които днес празнуват!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини