Русенски адвокат и бивш шеф на ОИК крачи към затвора

Адвокат и бивш председател на Общинската избирателна комисия /ОИК/ в Русе направи още една крачка към затвора заради документно престъпление с имотна измама. Великотърновският апелативен съд /ВТАС/ потвърди присъдата от 7 г. лишаване от свобода на Иван Иванов. Той няма право да заема държавна или обществена длъжност, свързана с управление и разпореждане с държавно и общинско имущество, както и да упражнява юридическа професия за 7 г.

Апелативните магистрати постановяват Иван Иванов да плати пълния размер на имотната измама от 66 302,64 лв. В края на март т.г. Русенския окръжен съд постанови сумата да се подели солидарно със съучастниците му Венелин Манолов, Ангел Ангелов и Пламен Пенчев. Те получиха съответно по 6 г. и 5 г. лишаване от свобода. Всички трябва да платят и по 17 000 лв. глоба. Решеието може да се обжалва пред Върховния касационен съд /ВКС/.

Иван Иванов е признат за виновен, че е участвал в съставена схема за присвояване на чуждо жилище. През 2009 г. апартаментът бил продаден на трети, нищо неподозиращи лица, пише в обвинителния акт. Иван Иванов знаел за измамата, но помогнал трето лице да направи сделка с жилището. Собственичката му Росица Костадинова работела в Италия.
Действителните купувачи Албена и Меджид Ростон платили в брой 34 000 евро за жилището. Едва след като го ремонтирали и Росица се върнала, те разбрали за измамата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини