Тир и кола катастрофираха между Своге и Церово

Помпео: САЩ са готови да преговарят с Иран без предварителни условия

Иран плени британски танкер в Ормузкия проток

70-годишен мъж е загинал, след като е блъснат от кола на пътя Разград – Русе

САЩ свалиха ирански дрон, Техеран отрича (обзор) ВМС на САЩ използвали електронно заглушаване

Горанов за хакването на НАП: Скоро разбрах, че да направиш такава беля на практика е ненаказуема

„Боинг“ е загубил близо 5 млрд. долара заради скандала с модел „737 MAX“

Холандия частично отговорна за Сребреница

Тръмп се срещна с астронавти от „Аполо 11“, стъпили преди 50 г. на Луната

Засилен трафик на „Капитан Андреево“

Китайската космическа лаборатория „Тянгун-2“ изгоря в земната атмосфера

Двама парапланеристи пострадаха край Дупница

Доналд Тръмп за иранския дрон: Няма съмнение, свалихме го

Хакнатите данни били със събути гащи Не са били криптирани, съобщи Венцислав Караджов, шеф на Комисията за защита на личните данни

УЕФА наказа България заради расизъм

Президентът на Словакия Андрей Киска пристига на официално посещение в България

На 10 и 11 декември по покана на президента Росен Плевнелиев на официално посещение в България ще бъде президентът на Словашката република Андрей Киска.

Насърчаването на двустранния икономически обмен и инвестиции, разширяването на сътрудничеството в областта на науката и културата, партньорството в енергетиката и в сферата на сигурността, подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., както и миграционната криза в Европа, ще бъдат във фокуса на разговора между двамата президенти.

На 10 декември в 10.45 часа пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ ще се състои официалната церемония по посрещането на президента Андрей Киска. Словашкият държавен глава ще положи венец пред Паметника на Незнайния воин.

В 11.00 часа двамата президенти ще проведат среща „на четири очи“ на „Дондуков“ 2, по време на която ще бъдат разменени най-високи държавни отличия, израз на високата степен на развитие на двустранните отношения и задълбочаване на сътрудничеството между Република България и Словашката република през последните години.

След срещата ще състоят и пленарните разговори на официалните делегации на България и Словакия.

В 12.10 часа в „Гербовата зала“ на „Дондуков“ 2 ще бъдат подписани следните двустранни споразумения:

· Програма за сътрудничество между Министерството на образованието и науката на Република България и Министерството на образованието, науката, изследването и спорта на Словашката република за периода 2015-2020 година;
· Спогодба между Министерството на културата на Република България и Министерството на културата на Словашката република за сътрудничеството в областта на културата;
· Меморандум за разбирателство и сътрудничество в областта на енергийната ефективност, енергийните спестявания и възобновяемата енергия между Агенцията за устойчиво енергийно развитие и Словашката агенция за иновации и енергия;
· Меморандум за разбирателство и сътрудничество между „София Тех Парк“ и Словашката агенция за иновации и енергия.

В 12.20 часа Росен Плевнелиев и Андрей Киска ще дадат съвместна пресконференция.

В рамките на официалното си посещение словашкият президент Андрей Киска ще проведе срещи с председателя на Народното събрание Цецка Цачева и с министър-председателя Бойко Борисов.

На 11 декември в 12.00 часа президентите на България и Словакия ще участват в тържественото откриване на първата иновационна екосистема у нас – София Тех Парк. В церемонията ще вземат участие и европейският комисар по регионална политика Корина Крецу, министър-председателят на Свободната държава Бавария Хорст Зеехофер, министър-председателят Бойко Борисов и министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Държавният глава и министър-председателят Бойко Борисов ще извършат символично кръщаване на сграда в София Тех Парк на името на изобретателя на първия компютър – проф. Джон Атанасов.

В София Тех Парк двамата президенти ще открият и улица на името на словашкия изобретател Йозеф Мургаш.

Росен Плевнелиев и Андрей Киска ще участват в конференцията „Ролята на технологичните паркове за развитието на предприемачеството и иновациите“, която ще започне от 13.00 часа в сграда „Джон Атанасов“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.