Президентът на Словакия Андрей Киска пристига на официално посещение в България

На 10 и 11 декември по покана на президента Росен Плевнелиев на официално посещение в България ще бъде президентът на Словашката република Андрей Киска.

Насърчаването на двустранния икономически обмен и инвестиции, разширяването на сътрудничеството в областта на науката и културата, партньорството в енергетиката и в сферата на сигурността, подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., както и миграционната криза в Европа, ще бъдат във фокуса на разговора между двамата президенти.

На 10 декември в 10.45 часа пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ ще се състои официалната церемония по посрещането на президента Андрей Киска. Словашкият държавен глава ще положи венец пред Паметника на Незнайния воин.

В 11.00 часа двамата президенти ще проведат среща „на четири очи“ на „Дондуков“ 2, по време на която ще бъдат разменени най-високи държавни отличия, израз на високата степен на развитие на двустранните отношения и задълбочаване на сътрудничеството между Република България и Словашката република през последните години.

След срещата ще състоят и пленарните разговори на официалните делегации на България и Словакия.

В 12.10 часа в „Гербовата зала“ на „Дондуков“ 2 ще бъдат подписани следните двустранни споразумения:

· Програма за сътрудничество между Министерството на образованието и науката на Република България и Министерството на образованието, науката, изследването и спорта на Словашката република за периода 2015-2020 година;
· Спогодба между Министерството на културата на Република България и Министерството на културата на Словашката република за сътрудничеството в областта на културата;
· Меморандум за разбирателство и сътрудничество в областта на енергийната ефективност, енергийните спестявания и възобновяемата енергия между Агенцията за устойчиво енергийно развитие и Словашката агенция за иновации и енергия;
· Меморандум за разбирателство и сътрудничество между „София Тех Парк“ и Словашката агенция за иновации и енергия.

В 12.20 часа Росен Плевнелиев и Андрей Киска ще дадат съвместна пресконференция.

В рамките на официалното си посещение словашкият президент Андрей Киска ще проведе срещи с председателя на Народното събрание Цецка Цачева и с министър-председателя Бойко Борисов.

На 11 декември в 12.00 часа президентите на България и Словакия ще участват в тържественото откриване на първата иновационна екосистема у нас – София Тех Парк. В церемонията ще вземат участие и европейският комисар по регионална политика Корина Крецу, министър-председателят на Свободната държава Бавария Хорст Зеехофер, министър-председателят Бойко Борисов и министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Държавният глава и министър-председателят Бойко Борисов ще извършат символично кръщаване на сграда в София Тех Парк на името на изобретателя на първия компютър – проф. Джон Атанасов.

В София Тех Парк двамата президенти ще открият и улица на името на словашкия изобретател Йозеф Мургаш.

Росен Плевнелиев и Андрей Киска ще участват в конференцията „Ролята на технологичните паркове за развитието на предприемачеството и иновациите“, която ще започне от 13.00 часа в сграда „Джон Атанасов“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини