Първанов: Приемането на текста, засягащ разпределението на квотите по колегии, е успех за АБВ

Приемането на текста, засягащ разпределението на квотите по колегии е успех за АБВ. Това каза на пресконференция в парламента лидерът на ПП АБВ Георги Първанов, предаде „Фокус”.

„Даваме тази пресконференция, за да изразим отношението си и позицията си по приетите и предстоящите за приемане текстове на промените в Конституцията за съдебната власт. Бих искал да изразя удовлетворението от дебата. Нямам съмнение, че нещата ще вървят до края в този дух. Този модел на съдебна реформа чрез конституционните промени беше заложен в онзи законопроект за съдебната власт, който защитихме преди всички парламентарни групи”, заяви Първанов.

„Специално в текста, засягащ разпределението на квотите по колегии – това е успех за АБВ, тъй като това е текст, който отстояваме от самото начало преди всички. Беше проява на разум приемането на такова разпределение. Направили сме своите компромиси относно състава на ВСС, относно начина на вземането на решения. и досега сме убедени, че по-верния начин е тайното гласуване”, каза още Георги Първанов.

По-добре късно, отколкото никога - той беше спънка за развитието на реформата в съдебната власт Това каза на пресконференция в парламента лидерът на ПП АБВ Георги Първанов.

На въпрос дали е предколеден подарък оставката на министъра на правосъдието Христо Иванов, Първанов отговори: „По-добре късно, отколкото никога. Не бих си позволил силни думи по отношение на този акт”.

„Министърът беше спънка за развитието на реформата в съдебната власт и конституционните промени и още на предишната пресконференция изразихме позиция в този смисъл. Не смятам, че това ще предизвика сериозни сътресения в коалицията. АБВ няма никакви претенции за този пост. Нашата битка е била за принципи, ценности”, коментира Първанов.

„Питам се само къде ще седне Радан Кънев като опозиционен депутат. Това е негово лично решение”, добави той.

По думите му, днешният резултат е плод на разумен и добър диалог. „Диалогът като метод на работа в парламента победи. Това е успех на една друга политическа култура, която приобщава и хората от управляващата коалиция, и от опозицията. Нашето предложение мина с 204 гласа. Надявам се този начин на работа да бъде запазен и сега”, каза още Георги Първанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини