Студентка осъди университет заради разгласени лични данни

Тракийският университет в Стара Загора трябва да плати 500 лв. глоба, реши Комисията за защита на личните данни. Санкцията е по жалба на студентката Юлия Р., която през юни тази година била шокирана, когато видяла собствените си лични данни, в най-големи подробности, попълнени на образците за документи на новоприети студенти.

Върху примерната бланка, закачена на няколко места в Стопанския факултет били изписани без никаква промяна и без нейно съгласие трите й имена, домашен адрес, ЕГН, номер на лична карта. Имало и нейна снимка, заедно с имейл и личен телефон и дори данните за дипломата й за средно образование.

След получаването на сигнал за неправомерността на действията, съответните служителки заменили образеца с друг, в който данните били фиктивни. Предприети били действия и за наказание на допусналата нарушението служителка в отговорния за кампанията отдел при Стопански факултет, информираха от ВУЗ-а.

Жалбата е подадена на 17 юли т.г., а на проведено на 16 септември заседание Комисията приела, че тя е допустима и наложила глобата.

Самата студентка наскоро научила за своята победа и решила да разгласи в социалните мрежи решението, като го публикувала навръх 8 декември.

"Все пак правосъдие има, не се отказвайте, а защитавайте правата си! И след като моите лични данни станаха публично достояние благодарение на административните служители на Стопански факултет, сега аз се заемам да популяризирам случилото се, за да ви предупредя да се пазите при досег с тази институция", написа Юлия във Фейсбук.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право