На 24 юли 2019 да почерпят

Том Харди – красавецът с грозните роли Британецът е една от знаменитостите на съвременното кино

Румънската премиерка ще се кандидатира за президент

ФБР разследва 1000 опита за кражба на интелектуална собственост от китайци

Задържаха шеф от фирмата, в която работи Кристиян Бойков

Заев: Груевски присвояваше чужда история Припомни, че предишната власт в Скопие е провела масова операция, наречена антиквизация

670 евро глоба за тениска с щампа на марихуана в Хърватия

Френските власти разследват слух, че водата в Париж е отровена

В САЩ избраха военен министър

Експерт: На софтуерните специалисти да се преподава и етика

Жълт код за гръмотевични бури в 4 области утре

Тръмп: ЕС ни убива в търговията

Европейските консерватори и реформисти на среща с транспортните министри на България, Унгария, Латвия, Литва и Полша

Джелял ще получи възмездие за злините си

Любовният бизнес цъфти на Север, на Юг – джендъри на плажа

Разследваха вдовица, била женена 10 часа

69-годишна вдовица беше проверявана от РУСО по донос, че се омъжила 10 часа преди съпругът й да издъхне и взима неправомерно наследствена пенсия.

Сигналът в „Социално осигуряване“ подал роднина на починалия мъж на вдовицата. Той искал проверка – дали всичко по сключването на брака е законно и дали жената има право да взима наследствената добавка за вдовица.

Случаят се разказва от уста на уста в златоградското село Старцево. При няколко месечна проверка от службите се оказало, че Росица Бодурова и починалият Асен Карамучев и преди са били женени и имат и две деца. Те сключили брак първо на 14 април 1965 г. Родили им се двама сина през 1966 г. и 1971 г. Живели заедно до 1993 г., когато отношенията се обтегнали и на 12 ноември 1993 г., чрез Районен съд Златоград, съпрузите се развели.

Мъжът работел доста по рудниците и в строителството, обаче се разболял от рак и бившата му жена започнала да го гледа. През 2009 г. решават отново да сключат брак и на 24 юли подали в кметството в Старцево молба. Три дни по-късно, на 27 юли били бракосъчетани. Мъжът обаче издъхнал от болестта 10 часа след подписването същия ден в смолянската болница.

През август същата година жената подала молба за наследствена пенсия и я получавала до началото на месец май т.г, когато роднината подал доноса.

От РУ „Социално осигуряване“/РУСО/ проверяват всички документи в кметството, в общината и в съда и заключението им е, че правата на жената са законни. За да има право на наследствена пенсия, тя трябва да има законен граждански брак и удостоверение за наследници, а това съответства, обясняват експертите.

Вдовицата ще продължи да получава наследствените пари в първа група – пенсия по болест, където минималната месечна ставка е 47.48 лв. „Най-лошото е роднини така да се топят един друг“, коментират запознати със случая.

Старцево се прочу тази година и с друг старец, бивш миньор, на който пак заради донос му бяха спрели наследствената пенсия и бе осъден да плаща 3363 лв. на държавата, за това че не е съобщил на властите, че има нов брак и взема неправомерно парите за вдовец.

Общинският съвет в Златоград направи искане до президента да опрости дълговете на 80-годишният Кешиф Топалов, но той почина през септември. Сега наследниците му са внесли искане в ОбС в Златоград да се опростят дълговете му, които наследили. Съветниците решиха от името на ОбС да се иска от президента Росен Плевнелиев опрощаване, каза председателката му Емилия Кръстева.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.