Изтеглете безплатното приложение „Европейски път – Монтана“

На 17 юни 2019 да почерпят

Кианит ни пази от магии Камъкът на истината

Самолет от Милано кацна аварийно в Москва

САЩ разглеждат всички варианти за отговор на Иран

Спешно заседание на Съвета за национална сигурност на Гърция

Свален от власт олигарх избяга (обзор) Развръзката станала с намесата на US посланика

Моторист и спътницата му са в болница след катастрофа на столичния бул. „България“

Две туристки загинаха при инциденти в Швейцария и Франция заради лошото време

Туроператори пред фалит, гледат към чужбина заради данъчна наредба Вместо да спечели, хазната може да загуби милиони заради банкрут, свиване и изнасяне на бизнеса

Израел кръсти селище на Тръмп

Македония не признава Гоце Делчев за българин Учебниците им по история нямало да се променят

Над 40% от депутатите са подсъдими

Харадинай: Нека никой да не търси повече мир и стабилност на Балканите за сметка на свободата на Косово

Корнелия Нинова си оттегли оставката (обзор) Изборът на председател ще е след местния вот

Приеха промените в конституцията

На днешното пленарно заседание народните представители гласуваха на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията на Република България, предаде Фокус. Депутатите подложиха на гласуване и приеха предвиденото функционално разделение на ВСС на две колегии – съдийска и прокурорска. Съдийската колегия ще се състои от 14 членове. Тя ще включва председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, 6-ма членове се избират пряко от съдиите и 6-ма членове се избират от парламента. Прокурорската колегия на ВСС ще се състои от 11 членове. В нейния състав влизат главният прокурор, 4-ма членове, избрани пряко от прокурорите, 1 член, избран пряко от следователите и 5-ма членове, избрани от Народното събрание. Депутатите приеха и предложението общо 11-те членове на ВСС, които се излъчват от парламентарната квота на НС, да бъдат избирани с квалифицирано мнозинство от 2/3. Пленумът на ВСС ще урежда управлението на недвижимите имоти на съдебната власт. ВСС ще довърши мандата си, който изтича през 2017 година, а след приемането на промените и разделянето на съвета, ВСС ще разпредели членовете си по колегиите. Отпадна предложението решенията на ВСС да се вземат при условията на явно гласуване. Така магистратите ще продължат да гласуват според условията уредени в Закона за съдебната власт.

Гласуваните промени не са окончателни, защото законодателната процедура изисква Законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията да премине през разглеждане на трето четене, където гласуването ще бъде поименно.

Миналата седмица, на своето заседание временната ресорна парламентарна комисия прие промените в Конституцията на второ четене, но с доста промени в сравнение с първоначалния ѝ вариант. Тогава беше отхвърлено предложението на Реформаторския блок за явното гласуване във Висшия съдебен съвет, както и всичките им предложения за промени в работата на прокуратурата. Отпадна възможността за импийчмънт на главния прокурор, изискването за отчетност на главния обвинител пред Народното събрание, както и предложенията за намаляване на мандатите на главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС от 7 на 5 години. Не бе прието намаляването на мандата на изборните членове на ВСС от 5 на 3 години, както и предложението за създаване на нова длъжност – заместник главен прокурор за борба с корупцията.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.