Теснолинейката на 70 години

Последната теснолинейка у нас празнува 70-годишен юбилей. Тя е един от най-старите и атрактивни видове транспорт в България и чужбина. Разстоянието от 125 километра между крайните гари Добринище - Септември се изминава за около 5 часа със средна скорост 25 км/ч. Теснолинейката е единствен транспорт за стотици хора в региона. „Независимо дали е просто работа или страст, няма човек, който да е безпристрастен към красотата на природата и историите на хората, ползващи железницата“ – коментира Аделина Стоянова по цялата линия.

Юбилеят отбелязаха стотици хора, ползвайки този транспорт, но тържеството бе на гара Септември, където се състоя фолклорен концерт, след което влакът пое по традиционните си маршрути, окичен с венец. Линията е построена за 24 години, а името теснолинейка идва от междурелсието, което е с широчина 760 мм., а това е почти наполовина от нормалното-1435 мм. Линията е открита в готов и завършен вид на 9 декември 1945 г.

„Теснолинейката е изключително важна за индустриализацията на Разлог. Чрез нея градът от десетилетия е имал възможност да развие транспортните връзки със страната“.-каза кметът на Община Разлог инж. Красимир Герчев и пожела здраве и ползотворна работа на хората, които обслужват транспортната линия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони