Арестуваният за кибератаката срещу НАП хакнал сайта на МОН преди две години

Гори електрически стълб на столичен булевард

Андреа пак прекали с фотошопа (СНИМКА)

БФС глоби и порица „Царско село“ заради съмнителни мачове

Слабо начало на сезона за хотелите край Варна Статистиката отчете спад на туристите и приходите за май

Бисер Петков: Над 43 хиляди първокласници ще получат по 250 лв. еднократна помощ за началото на учебната година

Продавачка присвоила над 70 000 лв. от заложна къща

Хари и Меган влязоха в списъка на Time за най-влиятелните интернет звезди

ДПС предлага правителството да купи машини за гласуване Идеята е да се сертифицират от "Електронно управление", одитират от ДАНС, програмират и отчитат от "Информационно обслужване"

Шофьор блъсна 7-годишно дете в Русе

Премиерът за хакването на НАП: Разполагаме с уникални мозъци, на които трябва да плащаме повече, за да не ни нанасят такива щети

Борисов: Отпускаме 5 млн. лева за обновяване на сградата и музея на БАН

Кристалина Георгиева има шанс да оглави Международния валутен фонд след оставката на Кристин Лагард

Български ало измамник завлече с 20 000 евро грък

Марешки превръща Пощенската палата във Варна в хотел

Няма орязани диагнози от лечението по НЗОК догодина

В готовата наредба за пакета от здравни дейности, които от 1 април догодина ще плаща НЗОК, няма отпаднали диагнози от досегашните. Напротив – предвиждат се три нови клинични пътеки за продължително лечение.

Това съобщи за „Труд“ зам. здравният министър д-р Ваньо Шарков.

Наредбата въвежда основния и допълнителния пакет. По първия ще се лекуват всички състояния, които не търпят отлагане, а по втория осигуреният ще получава помощ не по-късно от 2 месеца. Ако в този период състоянието му се влоши, той ще бъде приет в болница незабавно.

Клиничните пътеки в основния пакет са 200, 62 от тях обаче могат да се изпълняват и по него, и по допълнителния пакет, което ще зависи от състоянието на пациента. „Само в допълнителния са оперативните процедури при инконтиненция (изпускане) на урината, хирургичната интервенция за затваряне на стома, асистираната с робот гинекологична хирургия, т.нар. незаклещени хернии и корекции на тазово дъно“, изброи д-р Шарков. Докато в други държави от ЕС за лечение на тези заболявания се чакало по една година, при нас отлагането ще е само до 2 месеца. Д-р Шарков подчерта, че медицинските грижи по двата пакета, както и по новите пътеки за продължително лечение, са безплатни за здравноосигурените.

Тези пътеки са за последващи грижи след инфаркт, инсулт, хирургична или ортопедична операция. „Догодина, ако пациент е преживял инсулт или инфаркт, няма да е необходимо лекарите да го изпишат след 5-ия ден, а има възможност възстановяването му да продължи по пътеката за продължително лечение“, обясни още зам. здравният министър. И трите пътеки предвиждат грижи на два пъти по 30 дни.

Друго нововъведение е, че пътеките с минимален престой до 3 дни могат да се изпълняват като амбулаторна процедура и така пациентът да се изпише след 12-ия час от приема му. „Но само ако отговаря на критериите за изписване, ако са му извършени всички необходими дейности, определени в рамковия договор, и ако има писмена оценка на лекар, според която не съществува медицински риск за болния заради приключването на пътеката“, обясни д-р Шарков.

С новата наредба се въвежда и комплексно лечение на онкоболните, в това число и палеативните грижи. Броят на амбулаторните процедури, които ще могат да се изпълняват и в болниците, и в специализираната доболнична помощ, са 32 като 31 са в основния пакет и 7 в допълнителния. Клиничните процедури са четири.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.