Студът отнема живота ни при телесна температура 22 градуса

Ако се напиете, няма да се спасите от измръзване, даже ще се влошите

Зимата настъпва с все по-ниски температури. Kогато лекарите говорят за понижението на градусите и поносимостта им от човешкия организъм, те се спират върху общото охлаждане на тялото, а не само върху измръзването. “Общото охлаждане започва да се наблюдава, когато телесната температура падне до 30 градуса (измерена ректално) и продължи да се движи фатално надолу. Когато стане едва 22 градуса, настъпва смърт”, заяви вчера пред „Труд“ проф. Огнян Хаджийски, началник на Клиниката по изгаряния и пластична хирургия в „Пирогов“.

При действието на ниските температури трябва да се вземат предвид три важни последици. „Вече посочихме общото охлаждане, следва неговото директно поражение върху части на тялото - това са измръзванията. На трето място е комбинацията от охлаждане и измръзване”, изброи водещият специалист. Последното въздействие се открива най-често при долните крайници, ръцете и останалите изпъкнали части на тялото - върха на носа, ушите, брадичката.

Често туристи и планинари питат при какви условия в тези уязвими части на организма ни се прекъсва кръвоснабдяването. „Има много причини това да се случи. Зависи от факторите, които определят тежестта на студовата травма, от външни и вътрешни предпоставки“, отговоря проф. Хаджийски. Сред външните са ниската температура, влагата и вятърът, а сред вътрешните - дали човекът страда от недохранване, хронични заболявания, зависи също какъв е психическият му статус. „От всички тези обстоятелства, съчетани заедно, зависи кога ще започне измръзването на тялото - по-рано или по-късно“, каза още професорът. Понякога то се случва и след 4 часа на студа, а друг път - дори след час-два, ако духа силен вятър, ако дрехите на застигнатия от нещастие са влажни или стягащи, ако той е недохранен, а кръвоснабдяването му не е добро. Нерядко и цял ден човек да стои навън в студа, пак може да му няма нищо.

Ако обаче турист се загуби в планината или остане под небето в отдалечено населено място в студа, какво може да направи сам, за да не измръзне, докато дойде помощ? „Много трудно е сам да си помогне. Най-добре е да е облечен топло и да разтрива крайниците на ръцете и ходилата си. Ако има влажни дрехи, да ги смени със сухи и топли, стига да си носи. Да се скрие на завет, където няма вятър и влага“, съветва проф. Хаджийски. Той подчерта, че е измамно очакването алкохолът да стопли изпадналия в неволя. А ако се напие, не само че не усилва защитните си функции, но и притъпява чувството си за отговорност, за болка и студ, което води до допълнителни нежелани последствия.

„Измръзването е травма, която се лекува по клинична пътека в цяла България. Т.е. такива пациенти могат да получат помощ във всяка болница“, каза началникът на клиниката по изгаряния в „Пирогов“. А щом паднат температурите, през амбулаторния й кабинет седмично преминават по десет измръзнали пациенти. Около двадесет души месечно остават за лечение в спешната болница, тъй като пораженията им са сериозни.

До ампутация на крак или ръка пък се стига, когато лечението е безрезултатно, а измръзването е от фаталната последна четвърта степен.

Проф. Хаджийски посочи, че при първата степен се наблюдава леко зачервяване, мравучкане и изтръпване на кожата в следствие на студа. При втората се образуват мехурчета, изпълнени с бистра жълтеникава течност, при третата - течността придобива патладжанено лилав цвят, а в дълбочината на мехура се наблюдават тъмносиньо-лилави до черни тъкани. При четвъртата степен се образуват гангрени, а крайникът тотално се унищожава.

Какъв е профилът на пациента, стигнал до тежко измръзване? „Сред приетите няма богати или учени, обикновено това са хора с нисък социален статут като бездомниците и злоупотребяващите с алкохол“, каза проф. Хаджийски. Но до измръзване може да се стигне и когато човек живее в неотоплена стая, когато не е облечен добре и не се храни качествено. За щастие смъртни случаи след студовата травма в последните години няма.

Първи пострадали от самоделни бомбички

В Клиниката по изгаряния на „Пирогов“ приеха първите пострадали, докато сами са правили бомбички. Те са двама мъже на 20 и 31 години, безразсъдно сдобили се с изгаряния по ръцете и китките си, на част от кожата на гърдите и шията. За щастие няма риск за живота им.

“В последните години тези пациенти намаляха, тъй като в много магазини се предлага голямо разнообразие от фойерверки и българите рядко решават сами да ги изработват“, казаха лекарите от „Пирогов“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве