Спецпрокуратурата поема случая с хакерската атака срещу НАП По думите на адвоката на Кристиян Бойков не е ясна причината за отвеждането на търговския директор на фирмата

Търговският директор на фирмата на Кристиян Бойков е задържан за 24 часа

Крадци отмъкнаха охранителна камера в София

Тръмп обсъжда възможни санкции срещу Турция заради С-400

Борис Джонсън встъпва официално в длъжност премиер на Великобритания

Транспортна стачка блокира Италия днес

Шефът на ФБР: Русия продължава да се меси в изборните процеси в САЩ, санкциите са недостатъчни

Жълт код за гръмотевични бури в 4 области в страната

Бившият собственик на „Кремиковци“ и ЦСКА Прамод Митал е задържан в Босна за престъпна дейност

Комисията по отбрана в НС разглежда президентското вето върху сделката за F-16

Световни лидери поздравиха Борис Джонсън

Парламентът обсъжда ветото на президента върху промените в Изборния кодекс

Малък самолет се разби в Мексико, загинаха четирима души

Иран няма да допусне нарушаване на корабоплаването в Ормузкия пролив

Земетресение от 2,7 по Рихтер разлюля Своге

Диляна Дилкова: Борим се за по-добро здраве на уязвимите групи у нас

ДИЛЯНА ДИЛКОВА, член на Управителния съвет на сдружение „Национална мрежа на здравните медиатори“:

– Каква е същността на проект „Заедно за по-добро здраве“, г-жо Дилкова?

– Проектът „Заедно за по-добро здраве“ е партньорство между четири държави – България, Словакия, Унгария и Румъния с цел подобряване на здравното състояние на групи в уязвимо положение, като нашата страна е с водещ опит. Проектът започна през 2012 г., а през 2015 г. беше продължен от финансиращата компания “ГлаксоСмитКлайн” за още три години. Резултат от работата ни през първите три години бяха 43 нови здравни медиатори, които бяха обучени и работиха по проекта, а след това преминаха на работа към общините с бюджет, отпуснат от държавата. „Заедно за по-добро здраве“ e естественото продължение на „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика”, която се се зароди още през 2010 г., когато Европа преживя тежка епидемия от морбили, а в България се разболяха 24 000 души, от които 24 деца починаха. В този момент здравните медиатори изиграха ключова роля за провеждането на извънредна имунизационна кампания сред общности от уязвими групи като партньори на Регионалните здравни инспекции и общопрактикуващите лекари – бяха направени повече от 150 000 извънредни имунизации срещу морбили.

– Какви са основните дейности по проекта?

– През първите три години основните дейности бяха свързани с подбор, обучение и супервизия на работата на здравните медиатори – по 15 всяка година. Веднъж започнали работа на терен сред местните общности, здравните медиатори имаха за задача да „картографират“ общността, за да са наясно какви са най-належащите нужди – деца без задължителни имунизации, здравнонеосигурени бременни жени, многодетни семейства и др. Здравният медиатор работи с всяка от тези уязвими групи, като извършва различни дейности, които да подпомогнат лекарите, здравните служби и пациентите. Положителният ефект от работата им благоприятства не само т.нар. уязвими общности, но и местното население като цяло и е високо оценявана както на регионално, така и на национално ниво.

Здравният медиатор ежедневно се среща с редица сложни казуси, за разрешаването на които е необходимо да работи с няколко институции едновременно – често той има нужда от помощ от свои колеги, които вече са се сблъсквали с подобен проблем. В това отношение работата в мрежа наистина се случва – и реално, и виртуално. Реално – когато здравните медиатори от един град изпращат пациент в болница в съседен град, където го поемат местните здравни медиатори например, а виртуално – в рамките на професионалния форум на здравните медиатори на страницата на Националната мрежа на здравните медиатори в интернет (www.zdravenmediator.net), където всеки здравен медиатор, нуждаещ се от помощ и съвет, може да разчита на своите колеги от страната.

– Какви са заложените цели и до каква степен те са постигнати до момента?

– Водещата цел на проекта е укрепване и развитие на здравно-медиаторната програма в четирите държави партньори. В рамките на първите три години, вследствие на постигнатото добро сътрудничество между държавните институции в лицето на Комисията по здравеопазването, Националния съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси, Министерството на здравеопазването, Министерството на финансите и Националната мрежа на здравните медиатори, пациентски и медицински организации и частен сектор, започна плавно да се разширява обхватът на здравно-медиаторната програма. От 109 здравни медиатори в 56 общини през 2012 г. техният брой се увеличи и през 2016 г. ще наброяват 195 души, работещи в над 100 общини. За 2017 г. е заложено ново увеличение с още 25 нови здравни медиатори. Това за нас е огромен успех, довел до устойчивост, която през годините се подкрепя от няколко различни правителства. Радваме се, че здравното медиаторство през годините се доказа като национална политика и надпартийна кауза, която привлича все повече и повече партньори. В международен план – обменът на добри практики между четирите държави доведе до създаване на Мрежа на здравните медиатори в Словакия, изградена по подобие на българската. В момента техният брой там надминава броя на медиаторите, работещи в България.

Нашият гост:

Диляна Дилкова е член на Управителния съвет на сдружение „Национална мрежа на здравните медиатори“. От 2005 г. работи по проекти, свързани с въвеждането и утвърждаването на ролята на здравния медиатор на национално и международно ниво. Обучител на здравни медиатори, консултант по проекти на Европейския център за контрол на заболяванията, свързани с разработка на здравно-информационни материали за ромската общност.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.