Бившият вътрешен министър Валентин Радев ще ръководи етичната комисия на ГЕРБ

Иде драма с паспорти и лични карти до 2021 г. Изтича валидността на над 4 милиона документи в следващите 2 години

В Словакия песимисти: „Левски“ е по-богат и по-опитен

Потвърдиха два случая на африканска чума по прасетата и в Търговищко Болестта е установена в семейно стопанство и на територията на ловно

Облагане при настаняване чрез платформата Airbnb

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 18 юли 2019

Спират пенсията в Турция, ако не обявиш, че си жив Българите подават декларация два пъти годишно

Борис Джонсън събрал 200 хиляди паунда под формата на дарения за кампанията му Общата сума през последната година е достигнала 702 хил. британски лири

Цветан Цветанов останал само с кредити след покупката на новия апартамент Премиерът и президентът трупат спестявания от заплати, семейството на Нинова си купило японска кола

Джошуа плаши със съд Руис

Председателят на „Боец” нападнал журналисти Човек на Цветан Василев ранил екип на телевизия

Приложение ни казва къде има ремонти Апликацията съобщава за катастрофи и спирания на вода или парно

Пускат армията в борбата с чумата Затягат контрола по границите

Наркобаронът Ел Чапо получи доживотен затвор

Убиец австралиец остава в затвора (обзор) Джок Полфрийман за пръв път проговори на български пред магистратите

Износът ще крепи БГ бизнеса догодина

Българските фирми очакват ръст на приходите си от износ и потиснат оборот на вътрешния пазар през следващата година. Това показа проучване за бизнес климата „Европейски икономически преглед 2016”, проведено от Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати сред 59 000 европейски фирми, от които 492 български.

Очакванията на родните компании се разминават с тези на европейските. Чуждестранните мениджъри предвиждат ръст на вътрешното търсене и продажбите в страните си през 2016 г.

„Има умерен оптимизъм в българските компании за 2016 година. Няма очаквания за резки скокове нито нагоре, нито надолу“, каза председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов. Въпреки това родните предприемачи са резервирани в очакванията си за бизнес климата и не планират мащабни инвестиции.

Едва една четвърт от българските фирми декларират, че ще увеличат броя на служителите си догодина, докато по-голямата част – 64%, няма да променят щата.

Според Цветан Симеонов тази резервираност на работодателите се дължи на ръста на минималните осигурителни доходи и минималната работна заплата. Той посочи, че страната ни трябва да догонва нивата на разходите за труд в ЕС с пазарни мерки, а не с административни. По думите му проблем за разрастването на фирмения персонал се оказва и липсата на квалифицирана работна ръка, особено в Северозападния регион.

Като най-сериозен фактор за бъдещето си 48% от българските компании посочват цените на енергията и суровините. И този резултат е коренно противоположен на нагласите на фирмите в ЕС, където цените на енергията и суровините през 2016 г. се очаква да бъдат маловажни фактори. Очакванията на европейския бизнес са падащите цени на петрола да повишат вътрешното търсене и заетостта в Европа.

Цветан Симеонов напомни, че у нас се правят промени в бюджета и в Закона за акцизите, когато цените на петрола спадат, а в такъв момент е по-добре да не се пречи на потреблението на горива.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.