Износът ще крепи БГ бизнеса догодина

Българските фирми очакват ръст на приходите си от износ и потиснат оборот на вътрешния пазар през следващата година. Това показа проучване за бизнес климата „Европейски икономически преглед 2016”, проведено от Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати сред 59 000 европейски фирми, от които 492 български.

Очакванията на родните компании се разминават с тези на европейските. Чуждестранните мениджъри предвиждат ръст на вътрешното търсене и продажбите в страните си през 2016 г.

„Има умерен оптимизъм в българските компании за 2016 година. Няма очаквания за резки скокове нито нагоре, нито надолу“, каза председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов. Въпреки това родните предприемачи са резервирани в очакванията си за бизнес климата и не планират мащабни инвестиции.

Едва една четвърт от българските фирми декларират, че ще увеличат броя на служителите си догодина, докато по-голямата част - 64%, няма да променят щата.

Според Цветан Симеонов тази резервираност на работодателите се дължи на ръста на минималните осигурителни доходи и минималната работна заплата. Той посочи, че страната ни трябва да догонва нивата на разходите за труд в ЕС с пазарни мерки, а не с административни. По думите му проблем за разрастването на фирмения персонал се оказва и липсата на квалифицирана работна ръка, особено в Северозападния регион.

Като най-сериозен фактор за бъдещето си 48% от българските компании посочват цените на енергията и суровините. И този резултат е коренно противоположен на нагласите на фирмите в ЕС, където цените на енергията и суровините през 2016 г. се очаква да бъдат маловажни фактори. Очакванията на европейския бизнес са падащите цени на петрола да повишат вътрешното търсене и заетостта в Европа.

Цветан Симеонов напомни, че у нас се правят промени в бюджета и в Закона за акцизите, когато цените на петрола спадат, а в такъв момент е по-добре да не се пречи на потреблението на горива.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес