Министър Ангелкова: Българският туризъм трябва да е национална кауза

Евтим Костадинов, баща на арестувания зам.-шеф на фонд „Земеделие“: Синът ми не познава Миню Стайков

Как се храни Йоланда Хадид Майката на Джиджи и Бела Хадид изглежда супер на 55 години

Как хакването на НАП предизвиква семеeн скандал?

СОС разглежда нов механизъм за съкращаване времето на реакция при замърсяване на въздуха

Проф. Михаил Константинов: Проникнато е в сървър, не в архива на НАП

Росен Бъчваров: Правим приложение на НАП, с което всеки да провери дали има злоупотреба с данните му

Менда Стоянова: Няма по-подходящ момент за плащане на изтребителите Ф-16

1700 са жертвите на ебола за година В Конго започнаха масови ваксинации

Отхвърлиха иск на Петко Стрелеца от Лясковец за 1 млн. лева срещу държавата Петко Петков, който уби командос и рани колегите му, се почувствал заплашен, че ще го вкарат в лудница

Сделката за F-16 влиза в парламента

Мъж се самозапали пред японското посолство в Сеул

Тръмп съобщи, че САЩ са свалили ирански дрон в Ормузкия проток

„Левски“ строи два изкуствени терена

На 19 юли 2019 да почерпят

Петкова: В средата на 2018 г. България ще има още един източник на природен газ

Със сигурност можем да кажем, че в средата на 2018 г. България ще има още един източник на природен газ, наред с другата опция за доставка на руския газ и възможността да разчитаме на местния добив, по който също работим много активно. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването „Още от деня” по БНТ.

„Много е важно хората да знаят, че с изграждането на тази интерконекторна връзка, която на практика представлява физическата свързаност между България и Гърция, ще се осигури възможност нашата страна и целият регион на Югоизточна Европа да имат достъп до нов отделен източник за доставка на природен газ. Това ще бъде природен газ от Азербайджан. Това е един важен проект, който ще доведе до реална диверсификация на източниците на газ”, коментира министър Петкова. Тя припомни, че този проект води началото си още от 2010 г.

„Тогава е подписано акционерно споразумение и споразумение за развитие на този проект. Едва сега успяхме да реализираме усилията за това след толкова много години”, отбеляза тя. По думите й, различни причини през годините са били основание за отлагане на проекта, но през последната година много активно се работи по изграждането на този интреконектор и се води диалог с партньорите. „С общи усилия успяхме да стигнем до финално инвестиционно решение, което дава старта на строителството на този толкова важен проект”, допълни министър Петкова.

Тя подчерта, че през четвъртото тримесечие на 2016 г. трябва да започне строителството на интеркотенторът и до средата на 2018 г. той трябва да бъде въведен в експлоатация. „Техническите параметри към настоящият момент са между 3 до 5 млрд. куб. м. газ. Това, което ние успяхме да направим в рамките на преговорите с нашите партньори, е че успяхме да договорим опция, съгласно която капацитетът на този интерконектор при наличие на определена икономическа обоснованост може да бъде увеличен до над 10 млрд. куб. м. газ. Това също е една много важна стъпка, която успяхме да предприемем”, посочи енергийният министър.

По повод оставката на министъра на правосъдието и гласуваните днес конституционни промени на второ четене тя заяви: ”Имам наблюдение върху работата на цялото правителство и на правосъдния министър Христо Иванов и смятам, че се направиха много важни стъпки по отношение на съдебната реформа. Смятам, че трябва да бъдем оптимисти за нейната бъдеща реализация. Хората трябва да са оптимисти и да повярват във волята на правителството да извърши наистина много важните реформи в съдебната система. Не смятам, че можем да говорим за правителствена криза.”

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.