Втора оставка в кабинета, да се готвят още двама (обзор)

Правосъдният министър Христо Иванов и тримата му заместници подадоха оставки, а премиерът Бойко Борисов ги прие. Това е втората оставка в кабинета “Борисов 2” след тази на вътрешния министър Веселин Вучков.

Христо Иванов заяви от парламентарната трибуна, че няма да упражнява правомощията си на министър на правосъдието, след като парламентът отхвърли предложенията му и тези на РБ за квотите във Висшия съдебен съвет. Тя целеше прокурорската квота във ВСС да не бъде доминирана от главния прокурор. “Гласуването ясно показа по този въпрос какво е мнозинството - каза Иванов. - Поради което аз с голямо облекчение мога да обявя, че повече няма да упражнявам правомощията на министър на правосъдието.”

По информация на “Труд” оставката на Иванов ще бъде внесена в парламента чак през януари, тъй като Борисов искал да прави промени в кабинета ан блок. Има вариант смяната да мине до края на другата седмица, ако всички в коалицията единодушно одобрят нов кандидат. След това парламентът излиза във ваканция.

Към момента няма никаква индикация, че ще има други оставки, коментира в парламента вицепремиерът Румяна Бъчварова след среща с групата на Реформаторския блок. Политици от всички бои обаче очакват оставки или смени на министри на реформаторите - на отбраната Николай Ненчев и на образованието Тодор Танев.

Новината за оставката е заварила премиера Бойко Борисов на футболния терен според Би Ти Ви. На стадиона до аерогарата тимът на “Витоша” (Бистрица), в който играе министър-председателят, победи ветераните на “Миньор” (Перник) с 6:3 и стана областен шампион на Югозападна България. Борисов отбеляза един от головете. Малко след като научил новината, че Иванов е обявил оставката си - около 15 ч, премиерът напусна терена и се срещна с него в Министерския съвет. “Бяха направени добри крачки за подобряване на съдебната система, но недостатъчни. Поради това не мога да продължавам да изпълнявам длъжността”, посочва в мотивите си до Борисов Иванов. Двамата с премиера взаимно си благодариха за добрата съвместна работа и си пожелаха да продължават да работят в сътрудничество. Официално Бойко Борисов посочи, че министър на правосъдието ще бъде предложен на Народното събрание за избиране след консултации между партиите в коалицията. Дотогава Иванов остава на поста си.

Лидерът на ДСБ и съпредседател на РБ Радан Кънев пък заяви, че преминава в опозиция, както и съпартиецът му Гроздан Караджов. “Първо, искам да кажа, че никога не блъфирам, така че от настоящия момент правителството на г-н Борисов не може да разчита на моята подкрепа в лично качество като български народен представител”, каза той, след като точката за квотите не беше приета. Кънев обаче остава депутат, по всичко изглежда, че няма да напуска и партийния си пост.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини