"Тайм": Меркел е личност на годината (обзор)

Следвана е от “халифа” Багдади и Доналд Тръмп

“Тайм” определи германската канцлерка Ангела Меркел (61 г.) за личност на годината заради лидерството й в кризите с дълга на Гърция и мигрантите, заплашващи ЕС с разпадане.

“Тъй като изискваше повече от страната си, отколкото повечето политици биха посмели, заради твърдите й позиции срещу тиранията и за непоколебимото й морално лидерство в свят, в който то липсва”, мотивира се US списанието. “Тайм” описва канцлерката като фактическия лидер на ЕС: "Всеки път Меркел действаше. Германия ще кредитира Гърция, но при нейните стриктни условия. Ще приеме бежанците, но като жертви на радикалната ислямистка диващина, а не като нейни носители”. След атентатите в Париж тя не затръшна вратата, а прати войски в чужбина да подпомагат борбата срещу “Ислямска държава”. “Тя не пое по лесния път. Но лидерите се разбират, когато хората не искат да ги следват”, посочва “Тайм”. И отбелязва, че тя е водила Запада и срещу “пълзящата кражба на Украйна” от Путин.

"Сигурен съм, че канцлерката ще оцени признанието като стимул за работата си", заяви Щефен Зайберт, говорител на Меркел. Сред финалистите за личност на годината на “Тайм” бяха лидерът на ИД Абубакр ал Багдади (№2), Доналд Тръмп (№3), иранският президент Хасан Рухани (№5).

Класацията на хора, организации или социални феномени, белязали 12 -те месеца с добро или лошо, се прави от редакцията.

Меркел е първата жена личност на годината след 1986 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят