Турски изтребители бомбардират погранични територии в Ирак

Турски изтребители нарушиха въздушното пространство над Ирака и нанесоха бомбени удари по погранични територии на страната, предава иранската агенция Фарс.
"Турски изтребители нарушиха въздушното пространство на Ирак и нанесоха удари върху прилежащи на границата с Турция иракска территория в районя ал-Имадия в провинция Дахук", се казва в съобщението.

По данни на очевидци, авиоударите са продължили повече от половин час и са били нанесени по позиции на турската Работническа партия на Кюрдистан (РПК) в районите Дейрлук и Шиладжи.

Освен това, съобщава агенцията, късно вечерта във вторник турски изтребители са атакували база на РПК в планинския район Кандил в Иракски Кюрдистан.

На 4 декември Турция развърна група от свои въоръжени сили, включително около 130 военни, танкове и артилерия, в лагера на кюрдското опълчение "пешмерги", местни араби и туркомани в населения пункт Башик на 30 километра от Мосул, столицата на иракската северна провинция Найнава, където Анкара тренира бойци за атака срещу града, завзет от терористи на "Ислямска държава" .

На 5 декември Министерството на външните работи на Ирак поиска от турския посланик в Багдад Турция незабавно да изведе войските си от северните иракски территории. Иракското външно заяви, че Анкара е въвела войска без съгласието на Багдад, който оценява тази стъпка като "враждебен акт".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят