На 22 юли 2019 да почерпят

Германците не искат АКК за канцлер Крамп-Каренбауер губи подкрепа

Италия атакува правилата за публични разходи на ЕС

Партията на Владимир Зеленски печели парламентарните избори в Украйна по предварителни данни

Полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу протестиращи в Хонконг

Махат от КАТ първата регистрация на автомобили Паспорт за всяка кола, влизаща в България

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 юли 2019

Ремонтират обсерваторията в Борисовата градина Софиянци гледат звездите през 120-годишен телескоп

Шефът на обвинения в кибератака срещу НАП: Няма да отключим компютъра му за ГДБОП

Хакнаха сайтовете на летищата в Бургас и Варна

Концесионери лъжат с чадърите на плажа Заради шмекерии туристите няма да се върнат по морето

Планински спасители свалиха жена със счупен крак от Витоша

Главният редактор на „Труд“ Петьо Блъсков: Всеки ръководител на високо равнище трябва да има мозъчна група, но да не е съставена от известни социолози

България с над 800 медала от олимпиади по природни науки Учредяваме международните състезания по физика и астрономия

Алпинист се отказа от върха, за да спаси живот В самото подножие на връх Ленин в Памир Георги Илков-Темето жертва мечтата си

Вашингтон потвърди: Ерик Сет Рубин е новият посланик в България

Номинираният за посланик в България Ерик Сет Рубен бе одобрен от Сената на САЩ.

Новината съобщи посолството на САЩ в София. „Имаме свой посланик в България! Сенатът на САЩ потвърди Ерик Рубин в четвъртък“, гласи краткото съобщение на страницата на посолството във фейсбук.

Миналата седмица дипломатът бе изслушан от комисията по външни работи в Сената. Руби обеща да води агресивна борба с руската пропаганда в България. Той намекна, че определени групи и медии получават финансови стимули, за да поддържат тезата, че страната трябва да изостави евроатлантическите ценности и да се върне на естетвеното си място – разбирай близо до Русия. „Мнозинството в парламанта и сред народа обаче са наши съюзници“, изтъкна Рубин.

Пред комисията той заявява още, че България може да се превърне в енергиен хъб на Балканите, а договорът за интерконекторната връзка с Гърция да бъде подписан преди пристигането му в София. Обеща и лично да се бори с корупцията в страната.

Рубин е дипломат от кариерата, като последното му назначение в периода 2011-2015 г. е било като зам.-помощник секретар в Бюрото за европейски и евразийски отношения на Държавния департамент. Този отдел се ръководи от Виктория Нюлънд и отговаря за интересите на САЩ в обширния район на Европа и републиките от бившия СССР. Най-сериозната криза, с която се занимава отделът, е тази в Украйна, припомня dnevnik.bg.

Преди това в периода 2008-2011 г. Рубин е бил заместник-ръководител на американското посолство в Москва, когато посланик там бе Джон Байърли, изпратен в руската столица от посланическия пост в София.

Между 2006 г. и 2008 г. номинираният за нов посланик в София е бил старши асистент на помощник държавния секретар на САЩ по политическите въпроси. На практика той е работил за четвъртата по важност фигура в Държавния департамент след държавния секретар и двамата му заместници.

В този период на поста е бил Р. Никълъс Бърнс – човек, който добре познава България, защото е бил посланик в Гърция и постоянен представител на САЩ в НАТО, след което на този пост го наследява Виктория Нюлънд. В началото на 90-те години – точно по време на войните в бивша Югославия – Бърнс бе член на Съвета за национална сигурност към президента Бил Клинтън и отговаряше за Русия и останалите 14 републики от бившия СССР в момента на разпадането му.

Рубин е работил и за помощник държавния секретар на САЩ по политическите въпроси през 1998-1999 г., когато постът се заема от Томас Пикеринг, назначен след края на мандата му като американски посланик в Москва.

Бъдещият посланик в София има опит и с медиите – между 1997 и 1998г. той е бил асистент на прессекретаря на Белия дом по въпросите на външната политика и директор за връзки с обществеността на Съвета за национална сигурност към президента Бил Клинтън.

Освен това през 1988г. Eрик Сет Рубин сключва брак с журналистката Никол Шарън Симънс, която по това време е кореспондент във Вашингтон за изданието The Omaha World Herald. Баща му е телевизионен продуцент в Ню Йорк.

С изключение на мисия през 2001-2004 г. в Генералното консулство на САЩ в Тайланд, кариерата му включва назначения, свързани изключително с Европа – в посолството в Киев (1994-1996) и като специален асистент на помощник държавния секретар по европейските въпроси (1996-1997).

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.