Обявяват номинациите за "Златен глобус"

Обявяването на номинациите за престижните американски награди “Златен глобус” се очаква по-късно днес. Експертите във филмовата индустрия залагат на лентите „В светлината на прожектора” (“Spotlight”) и „Завръщането” ( „The Revenant”) като основни призьори, обобщава АФП. Двете заглавия все още не са излезли в кината. Номинациите както винаги ще покачат напрежението в надпреварата за основните американски награди - „Оскар”, информира БГНЕС.

Кандидатите и носителите на „Глобусите” се определят от критици, редактори и журналисти от 55 страни, които следят холивудската сцена целогодишно.

Според сайтът „Gold Derby”, който е получил мнението на 17 експерти от колектива, 15 от тях подкрепят „В светлината на прожектора” за призът „най-добър филм”. Второто най-предпочитано заглавие е „Завръщането”.

„В светлината на прожектора” разказва истинската история на екип от журналисти от вестник „Бостън глоуб”, които разкриват огромен скандал за издевателства над деца, от страна на католически свещеници.

„Завръщането”, с участието на Леонардо Ди Каприо, ни отвежда в 19 век и проследява завръщането от мъртвите на реалната личност Хю Глас, който бива нападнат от мечка и оставен да умре от своите другари. Това е и новият филм на режисьора Алехандро Иняриту, който миналата година спечели „Оскар” за най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър сценарий и най-добра операторска работа за предишната му лента – „Бърдмен”.

Ди Каприо е сред фаворитите за „Златен глобус” за най-добър актьор в драматичен филм, а критиците очакват гилдията най-после да го награди и с „Оскар” за „Завръщането”.

Други предполагаеми претенденти за „Глобус” са Мат Деймън за ролята си в „Марсианецът”, Майкъл Фасбендър, който се превъплати в покойния технологичен индустриалец Стийв Джобс, Джони Деп за „Черна служба” и миналогодишния носител на мъжката награда Еди Редмейн за „Момичето от Дания”.

За категорията „Най-добра актриса” са дискутирани имената на Бри Ларсон, която във филма „Стая” играе майка, която държи заключено пет годишното си дете, и Кейт Бланшет, превъплатила се в домакиня от 50-те години на 20 век, която се влюбва в касиерката от супермаркета, в лентата „Керъл”.

„Златните глобуси” обхващат и полето на телевизионните сериали като се очаква сред номинираните в основните категории да са "Better Call Saul", базиран на култовия „Breaking Bad”, истории за рапър-бандит („Empire”), залавянето на Пабло Ескобар („Narcos”) и женски затвор ("Orange is the New Black"), както и продължаващата фентъзи класика „Игра на тронове”.

Днес ще бъдат обявени номинациите за всички 25 категории, а церемонията по самото награждаване е на 10 януари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино