Лютви Местан: В България, която вече 8 години е член на ЕС, има проблем с правата и свободите

"Трябва да признаем, че в нашата страна, която е член на ЕС вече 8 години, има проблем с правата и свободите". Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в декларация от името на ПГ по повод на Световния ден на правата на човека, който се чества днес.

"Правата и свободите следва да бъдат гарантирани от законите, но няма да се реализират в действителност, ако не се намери връзката между тях и толерантността, продължи той. Трябва да разбираме различието не като риск и опасност за националния суверенитет и националната сигурност, а като необходимост, чрез която разгръщаме собствената си идентичност", подчерта Местан.

И добави: "Това е онова трето измерение на толерантността, за което говореше д-р Доган в свои научни студии преди години. Днес най-сериозното предизвикателство пред либералната демокрация е една много опасна неоконсервативна концепция, която се прави опит да се разгърне и в България. Чуваме напоследък силни гласове за това, че диалектическата връзка между сигурността и свободата следва да се разруши и свободата следва да бъде привнесена в жертва на сигурността, като отговор на терористичната експанзия на ИДИЛ. Има нужда от засилване на мерките за сигурност в националните държави и в рамките на ЕС, но да се постави въпроса свободата да отстъпи на сигурността, е в крайна сметка мракобесие и това е началото на края на съвременната европейска демокрация".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини