Лозан Панов: Оставката на министър Христо Иванов беше една предизвестена смърт

Оставката на правосъдния министър беше една предизвестена смърт.

Това заяви председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов преди редовното заседание на Висшия съдебен съвет, пише "Дарик".

В някои пунктове, като разделението на ВСС, не видях политическа воля това да се случи. До този момент имаше дебат, за първи път обиколка от страна на представители на съдебната и изпълнителната власт по различни места, по апелативните райони. Чуха се мненията на колегите. Всички са заинтересовани за конкурсите за съдии и прокурори, за това атестиранията да протичат по бърз начин. Съдебната карта, натовареността, всички онези промени, оптимизирането на администрацията и състава на съдебните институции, са път, който трябва да извървим”, обясни Панов. Според него, за да може това да стане, трябва да има наистина воля за това. „За съжаление, вчера политическата воля беше насочена по-скоро към това да се произведе един продукт, удобен за Брюксел, за да можем да покажем, че нещо се случва, а всъщност това не е така”, заяви председателят на ВКС.

На въпрос дали трябва да има нов ВСС, Панов коментира, че това също е въпрос, който има история. „Аргументите за неосъществяване на конституционните промени бяха свързани с идеята, че искат да се сменят едни лица с други. Обстоятелството, че в законопроекта не се коментира темата за прекратяване на дейността на този ВСС, означава, че промените на Конституцията не са били с цел да се сменят едни хора с други. ВСС в този състав смятам, че е показал, че може да работи. Вярвам, че това може да се случи с разделението на колегиите”, каза още Лозан Панов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини