Станишев: Десните използват страха, левите носят надеждата

Европа изпитва тежък дефицит на солидарност

"Днес светът е много несигурен, хората се страхуват за работата си, за децата си, за бъдещето си. Трябва всички да се обединим срещу тези посегателства върху нашите ценности. Можем да го направим само с ясен морален кодекс, връщайки се към основните принципи на европейската цивилизация: свобода, равенство, братство.", заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев на международна конференция за предизвикателствата пред Европа в Берлин. Тази среща е първата от поредицата дискусии в рамките на редовния конгрес на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), най-влиятелната в ПЕС.

"Десните партии използват страха, а ние - левите - трябва да дадем надежда. Консервативната политика на ограничения доведе до огромни икономически и социални неравенства. Но сега Европа страда от тежък дефицит на солидарност. Ние трябва да направим така, че никой да не е изоставен зад борда. Само по този начин ще върнем доверието на гражданите в европейската идея. Европа не е слаба. Тя трябва да поеме своята отговорност и да се включи активно в политическото разрешаване на ситуацията в Сирия.", коментира още Станишев.

Председателят на ЕП Мартин Шулц откри конференцията и даде началото на събитията в рамките на конгреса на ГСДП. На нея присъстват над 300 гости от повече от 40 държави.

"Стабилните финанси, икономическият растеж и социалната отговорност са ключови за бъдещето на Европа. Нека променим света, защото той се нуждае от промяна", заяви Шулц в речта си.

Бившият президент на Бразилия Лула да Силва поздрави лидера на ПЕС и посочи, че "освен дефицит на солидарност, светът изпитва и липсва на политическо лидерство. Ако всички изпълняваме взетите решения, ще избягваме следващите кризи. Горд съм, че моята партия направи реформите в Бразилия възможни. Благодарение на тези тежки решения, сега бедните хора в моята страна могат да изпратят децата си в училища и университети, да ходят на театър, да си купят кола или до пътуват до Европа.", каза в заключение той.

"Когато се случи гръцката криза, всички си мислехме, че това е най-голямото предизвикателство пред Европа. После дойдоха бежанската вълна и терористичните атаки. Трябва да знаем, че от тук нататък кризите ще са постоянно в ежедневието ни. Но в същото време всички заедно трябва да се борим да върнем нормалността, мира и солидарността между хората", посочи в изявлението си пред международната конференция външният министър на Германия Франк-Валтер Щанмайер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини