Майки с колички протестираха в Русе

Майки с колички в Русе се присъединиха към националния протест за обезщетения при бременност и раждане и размера на детските помощи. "Искаме добавките да се увеличат, без да се обвързват с доходите, образованието и колко деца има в семейството", заявиха насъбралите се жени пред сградата на общината в крайдунавския град.

Те изчисляват, че при 380 лв. минимална работна заплата детските трябва да станат поне 60 лв. А периодът за получаваното обезщетение до раждането на детето да се намали на 18 месеца, както е въведен м.г.

Майките настояват общинската управа да осигури места за всички деца над 2 г. в забавачниците, иначе да им изплаща временни компенсации. Те искат още безопасни условия за малчуганите им в ясли и детски градини, включително и да се подновят настилките на спортните игрища в училищата.

За издръжката на 22 целодневни детски градини и подготвителна полудневна група в общинския бюджет т.г. са заложени 2,550 млн. лв. Още 40 000 лв. са за оборудване, а с 22 000 лв. се покрива наемът за една забавачница. Недостигащите места се компенсират с новоизградените 2 детски градини в кв. "Чародейка" и "Дружба". След основен ремонт ЦДГ "Радост" е разширена с 40 места.

При кандидатстването онлайн на сайта на общината през годината се обявят три класирания за общо 1200 места. Предимство дават обявените критерии, а не поредният номер. Класирането на малчугани с еднакъв брой точки става на случаен принцип. Всеки родител може да кандидатства детето му да го приемат в не повече от 6 детски заведения.
С осигурените 56 млн.лв. по ОП "Региони в растеж" до 2020 г. в Русе, освен крайбрежната зона, улици и тротоари, ще се ремонтират училища и детски градини. Вече са разработени 30 инвестиционни обекта по проекта за техническа помощ в подкрепа на общината Русе.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини