Психоза „бруцелоза“: Град Рила - от „Козият рог”до омбудсмана

Надали има българин, който да не е гледал филма “Козият рог”, а по Рилското корито с право са горди, че са главен герой в лентата. Като се събирали в киносалона или сядали пред телевизора за поредната прожекция в Рила възкликвали: “Ей я нашата коза. Милата, откога бяха снимките, а като че и сега е жива!” Няма къща, която да не е дала козата си през 1970-а, когато екипът на Методи Андонов заснемал шедьовъра “Козият рог”. Хонорарът за четириногите скачащи и врякащи актриси бил 5 лева дневно, твърдят по-паметливите.

Сега, 40 години по-късно, май не остана къща, в която да няма заболяла или “заподозряна” за болестта бруцелоза коза. 230 вече са евтаназирани по “хумамен начин”. Както и 11 овце, 6 крави, 5 домашни кучета, дори и кон, който пипнал заболяването, докато пасъл по ливадите край градчето, става ясно от редовно огласявяните сводки на областно ниво за епидемията по Рилското корито. Почти цялото стадо на Камелия Павлова - 104 кози, две крави, 6 овце и две кучета пазачи, са умъртвени в с. Смочево след установено заразяване. Очакват се нови жертви на епидемията там. Жената обаче отказала да се изследва дали не се разболяла и тя - добре че двете й деца, на 3 и 4 годинки, са здрави, показала двукратно взетата им серумна проба, казаха от общината.

Както е тръгнало, и жандармерия ще трябва да прати по следите на фермера Любослав Коюмджийски, който гледа през лятото 30 кози и 478 овце на бивак в планинското с. Падала. Животните му бяха поставени под домашен арест, не можеха да напускат оборите и района, за да не се разнася опасното заболяване. Дълго време Коюмджийски не пускал екипите на областната агенция по контрол на храните да изследват животните му. Заплашвал ги с министъра на земеделието Десислава Танева, с която се познавал лично. С полиция ветеринарите все пак влезли във фермата над Падала. Направените кръвни проби установили две болни кози, които са евтаназирани.

“При това положение стадото не може да бъде свалено в Кочериново, защото има голяма опасност да пренесе заразата. Животните следва да останат в Падала. Ако има държава, няма да се позволи придвижване към Кочериново. Ако трябва, и руски изтребители като тези в Сирия да се пуснат, но ситуацията е взривоопасна и трябва да е под 100-процентов контрол”, опита да се пошегува с драматичната действителност доскорошният шеф на областната агенция по храните в Кюстендил и бивш кмет на Дупница д-р Първан Дангов, който е в огнището на бруцелозата от началото на епидемията в края на юли т.г. Разбра се обаче, че Коюмджийски прибрал овцете си, слизайки през цялата планина и по маршрут с най-бруцелозните места. “Животните ми са здрави. Край!”, несломим е той. Нищо че е даден и на прокуратурата заради неподчинение на ветеринарните и полицейските власти, понеже не ги пуснал в оборите си. Оказа се, че високопоставен чиновник в земеделското министерство издал писмено разрешение стадото му да слезе в низината. А в Кочериново, където е базата му, са настръхнали, че ще пламнат и техните стада и готвят гражданско неподчинение. “Как така е докарано това стадо до съседното Кочериново? Та нали още от август има заповед на областния управител Виктор Янев за пълна забрана за придвижването, транспортирането, търговията, клането и пр. на животни. Защо тази заповед не се изпълнява, притеснен е и кметът на Рила Георги Кабзималски (ГЕРБ).

Паникьосани от неотминаващата епидемия, рилчани се уповават на омбудсмана Мая Манолова и настойчиво я поканиха да чуе за мъките и апокалиптичните им настроения “на живо”. “Това е биологично оръжие, което ще ни изтреби всичките. Никой не ни чува и не предприема нищо, за да ни помогне”, чу националният обществен защитник още невлязла в залата. И я обсипаха с въпроси и черна статистика по проблема. Преди дни е регистриран нов случай - разболял се д-р Георги Тимчев (58), гл. инспектор от ветеринарната служба в Дупница, който е от екипите на терена. Ветеринарът беше на срещата доста омърлушен. Той е третият доктор, разболял се, докато “третира и обработва” болни животни по Коритото. 8 от 34-мата болни от бруцелоза показали положителна повторна проба и 100 дни след установяване на заболяването. Т.е. не са лекувани правилно, оплакаха се в залата. Рилчани обвиниха държавата и институциите в неправилни действия срещу епидемията. “Ако не могат да лекуват от бруцелоза в България, да ползваме опита на Гърция, Турция, Германия и да ни пращат там. Нещата се подценяват”, недоволстват рилчани. Омбудсманът се ангажира да постави проблема за по-ефективно и безплатно лечение за заболелите пред здравното министерство. Пред земеделското министерство ще настоява за адекватни мерки срещу разпространението на болестта при животните. И по популистки обеща да дойде пак в Рила и да ги чуе имало ли е ефект от нейното появяване в градчето. А по Рилското корито психозата “бруцелоза” не отминава. Епидемията им провали празника Голяма Богородица, когато към 100 униформени и цивилни ченгета, ветеринари и др. бяха завардили всички подстъпи към Рилския манастир и проверяваха като в Париж след атентатите. Миряните не смееха да хапнат дори кебапче, провалиха се доста чевермета. В самия град са със свити сърца за оцеляването на домашните стопанства. “Хорицата с по една-две кози най-пострадаха и са ощетени. С това се прехранват”, констатира зам.-кметът на общината Лазар Чавков, натоварен да отговаря за мерките срещу бруцелозата. Софиянка, купила си коза през пролетта в Рила, сега не може нито да я продаде, нито да я заколи, нито да я транспортира заради наложените забрани.

В Рила бруцелоза е имало преди 41 г., обявиха от областната агенция по контрол на храните. Защо точно тях удари, цъкат по местните кафенета. Едното обяснение е, че заради евросубсидиите броят на козите, които се отглеждат в града, е нараснал значително над 1000-1200. При увеличението на стадата е докаран заразен пръч - продали им го цигани прекупвачи, те го купили в съседна Македония. Последва умъртяване на 9 пръча в района. В Рила спешно купили два за разплод при пълен ветеринарен контрол. “Козите по стадата са заплодени, но коварното на бруцелозата са честите аборти. Дали животните вече са здрави, ще стане ясно напролет, през март-април, когато започнат да раждат”, разяснява бившият дупнишки кмет д-р Дангов. Е, има и безхаберни нашенци. Мъж от близкото с Мурсалево, където също е констатирана заразата, заклал и сложил в буркани болно яре. Животното купил от “пламналото” първо с. Смочево, било 8-9-месечно, около 30-килограмово. За лош негов късмет се оказало с положителна проба за бруцелоза. Събрал приятели, приготвили вътрешностите за мезе и устроили софра. По сигнал изпратили полиция, която иззела петнадесетината буркана със заразено ярешко, то е закарано в екарисажа и унищожено. Мъжете хапнали обилно от болното яре, обаче не се разболели. “Всичко е Божа работа”, коментират по Коритото. А че държавата, за разлика от всевишния, не си е на мястото, го доказват и тревожните новини, че вече има две нови бруцелозни огнища - в Разложко и Плевенско.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини