Петкова: Изграждането на интерконектора България-Гърция ще започне през октомври 2016-та

Изграждането на интерконектора България-Гърция ще започне през октомври 2016 година. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова след подписването на Окончателното инвестиционно решение за изграждане на междусистемната газова връзка Гърция-България, предаде „Фокус”.

„Днешният ден е много специален и важен за всички нас, защото станахме свидетели на подписването на окончателното инвестиционно решение за окончателното инвестиционно споразумение за газова връзка между двете страни. С подписването му се дава реалният старт на този стратегически важен проект в областта на енергетиката. Той е стратегически за цяла Югоизточна Европа”, заяви Петкова. По думите й, ще даде реална възможност за диверсификация на източниците за доставка на газ.

„През последните месеци имахме добър и конструктивен диалог, който даде възможност да стигнем до днешния ден. Благодаря на партньорите от ЕК за подкрепата която оказаха. Този проект е определен като такъв от общо значение. Предстоят много важни фази в изграждането на тази интерконекторна връзка. Съгласно пътната карта, която сме разписали с партньорите, проектът трябва да започне през месец октомври 2016 а в средата на 2018 да бъде дадена търговската експлоатация на този проект”, каза още Теменужка Петкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес