България на трето място в Европа по очакван ръст на заплатите през 2016 г.

България е на трето място в Европа по прогнозиран ръст на заплатите за 2016 г. след Румъния и Литва. Това показва ново проучване на глобалната консултантска къща Korn Ferry, цитирано от "Инвестор".

Според прогнозите на компанията служителите в България ще получат средно увеличение на заплатите от 4,0%, но при очаквана инфлация от едва 0,1% реалното увеличение ще бъде от 3,9%.

Прогнозите са по-високи от средните за Европа, където се очаква средният ръст на заплатите да бъде 2,8% за 2016 г., но с инфлация от 0,5%, реалният ще е от 2,3%. В резултат на слабата инфлация Западна Европа ще отчете реално повишение на приходите от 2,0% спрямо 2,9% в Източна Европа.

На стария континент единствени преди България са Румъния и Литва, където се очаква ръстът на заплатите да е съответно от 4,8% и 4,0%. И в двете страни обаче се очаква дефлация от съответно -0,6% и -1,4%, което ще направи реалния ръст на заплатите 5,4% за Румъния и 5,0% за Литва.

Перспективите изглеждат позитивни и за Обединеното кралство, Франция и Германия. Реалният ръст на заплащането в трите страни ще бъде съответно 2,3%, 1,7% и 2,7%. Положението е подобно в Гърция, където въпреки икономическите проблеми се очаква заплатите да се повишат с 2%, но заради сериозната дефлация реалният ръст ще бъде около 3,4%.

В Азия прогнозите си за ръст от 6,4%, което с 0,4 пункта по-ниско в сравнение с миналата година. Реалното повишение обаче ще бъде от 4,2%, което е най-високата стойност на глобално ниво. Най-големите действителни ръстове се прогнозира да бъдат отчетени във Виетнам (7,3%), Китай (6,3%) и Тайланд (6,1%).

Перспективите за 2016 г. са изключително позитивни за Близкия изток и Африка с реален ръст на заплатите от съответно 3,8% и 1,6%. Ливан е страната, която отчита най-голямо реално повишение на приходите не само в региона, но и в цял свят – 11,5%.

Положителната тенденция се вижда и в Северна Америка, където пазарът на труда се подобрява. В САЩ, заради ниската инфлация (0,3%), реалният ръст на приходите ще бъде 2,7%, а в Канада ще е наполовина – 1,3%. Средно заплатите на континента ще се повишат с 2,8%, оставайки без промяна спрямо миналата година.

На дъното на класацията се намира Латинска Америка, където заради изключително високата инфлация (12,8%) се очаква намаляване на заплатите с 1,4%. Това е особено видимо в Аржентина и Бразилия, където въпреки повишаването на заплащането от съответно 31% и 7,7%, служителите в Аржентина реално ще получат ръст от само 3,6%, а заплатите на работниците в Бразилия всъщност ще бъдат понижени с 1,2%.

Венецуела се представя най-зле сред всички държави в света. Прогнозите са за ръст на заплатите от 70%, но заради очакваната инфлация от цели 122,6% реално заплащането на служителите ще падна с 52,6%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес