Тир и кола катастрофираха между Своге и Церово

Помпео: САЩ са готови да преговарят с Иран без предварителни условия

Иран плени британски танкер в Ормузкия проток

70-годишен мъж е загинал, след като е блъснат от кола на пътя Разград – Русе

САЩ свалиха ирански дрон, Техеран отрича (обзор) ВМС на САЩ използвали електронно заглушаване

Горанов за хакването на НАП: Скоро разбрах, че да направиш такава беля на практика е ненаказуема

„Боинг“ е загубил близо 5 млрд. долара заради скандала с модел „737 MAX“

Холандия частично отговорна за Сребреница

Тръмп се срещна с астронавти от „Аполо 11“, стъпили преди 50 г. на Луната

Засилен трафик на „Капитан Андреево“

Китайската космическа лаборатория „Тянгун-2“ изгоря в земната атмосфера

Двама парапланеристи пострадаха край Дупница

Доналд Тръмп за иранския дрон: Няма съмнение, свалихме го

Хакнатите данни били със събути гащи Не са били криптирани, съобщи Венцислав Караджов, шеф на Комисията за защита на личните данни

УЕФА наказа България заради расизъм

България на трето място в Европа по очакван ръст на заплатите през 2016 г.

България е на трето място в Европа по прогнозиран ръст на заплатите за 2016 г. след Румъния и Литва. Това показва ново проучване на глобалната консултантска къща Korn Ferry, цитирано от „Инвестор“.

Според прогнозите на компанията служителите в България ще получат средно увеличение на заплатите от 4,0%, но при очаквана инфлация от едва 0,1% реалното увеличение ще бъде от 3,9%.

Прогнозите са по-високи от средните за Европа, където се очаква средният ръст на заплатите да бъде 2,8% за 2016 г., но с инфлация от 0,5%, реалният ще е от 2,3%. В резултат на слабата инфлация Западна Европа ще отчете реално повишение на приходите от 2,0% спрямо 2,9% в Източна Европа.

На стария континент единствени преди България са Румъния и Литва, където се очаква ръстът на заплатите да е съответно от 4,8% и 4,0%. И в двете страни обаче се очаква дефлация от съответно -0,6% и -1,4%, което ще направи реалния ръст на заплатите 5,4% за Румъния и 5,0% за Литва.

Перспективите изглеждат позитивни и за Обединеното кралство, Франция и Германия. Реалният ръст на заплащането в трите страни ще бъде съответно 2,3%, 1,7% и 2,7%. Положението е подобно в Гърция, където въпреки икономическите проблеми се очаква заплатите да се повишат с 2%, но заради сериозната дефлация реалният ръст ще бъде около 3,4%.

В Азия прогнозите си за ръст от 6,4%, което с 0,4 пункта по-ниско в сравнение с миналата година. Реалното повишение обаче ще бъде от 4,2%, което е най-високата стойност на глобално ниво. Най-големите действителни ръстове се прогнозира да бъдат отчетени във Виетнам (7,3%), Китай (6,3%) и Тайланд (6,1%).

Перспективите за 2016 г. са изключително позитивни за Близкия изток и Африка с реален ръст на заплатите от съответно 3,8% и 1,6%. Ливан е страната, която отчита най-голямо реално повишение на приходите не само в региона, но и в цял свят – 11,5%.

Положителната тенденция се вижда и в Северна Америка, където пазарът на труда се подобрява. В САЩ, заради ниската инфлация (0,3%), реалният ръст на приходите ще бъде 2,7%, а в Канада ще е наполовина – 1,3%. Средно заплатите на континента ще се повишат с 2,8%, оставайки без промяна спрямо миналата година.

На дъното на класацията се намира Латинска Америка, където заради изключително високата инфлация (12,8%) се очаква намаляване на заплатите с 1,4%. Това е особено видимо в Аржентина и Бразилия, където въпреки повишаването на заплащането от съответно 31% и 7,7%, служителите в Аржентина реално ще получат ръст от само 3,6%, а заплатите на работниците в Бразилия всъщност ще бъдат понижени с 1,2%.

Венецуела се представя най-зле сред всички държави в света. Прогнозите са за ръст на заплатите от 70%, но заради очакваната инфлация от цели 122,6% реално заплащането на служителите ще падна с 52,6%.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.