Унгарци вярват, че са открили гробница на Сюлейман I

Изгубена от столетия гробница, в която се смята, че е сърцето на Сюлейман Великолепни, “почти сигурно” е открита в Унгария, заяви изследователят Норберт Пап, представяйки резултатите от разкопки, започнали през октомври, предаде АФП.

Султанът, когото историците смятат за най-добрия управник на Османската империя, умира на 71-годишна възраст през септември 1566 г., докато армията му обсажда замък, бранен от унгарски сили край Сигетвар, на 190 км южно от Будапеща и близо до днешната граница с Хърватия. Тялото му е отнесено за погребение в Истанбул, но според легендата сърцето и вътрешните му органи били погребани на мястото на смъртта му.

“Можем да се обзаложим, че е тя. Практически е сигурно”, заяви Пап, като съобщи, че разкопките ще бъдат подновени напролет. Досега са открити предмети и фрагменти от украса на стена, съвпадащи с гробницата на султана в Истанбул. При разкопките се показали останки от джамия, манастир и други постройки, чието относително местоположение съвпадало с тези на османския град Тюрбек на средновековна френска карта с надпис: “Тук лежи Сюлейман”. През 2013 г. Пап, който преподава география в университета в Печ, откри останките на този град.

Сюлейман I е роден през 1494 г. и е най-дълго управлявалият султан (1520-1566), като значително разширява територията на Османската империя към Балканите, Близкия изток и Северна Африка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл