Стефан Данаилов: Връщам се със страх на сцената

За разлика от миналото, когато трудно се е ставало звезда, днес всеки трети е наричан така, а това е опасно за актьорите, заяви Стефан Данаилов в предаването „Преди обед“ по bTV. В интервю пред журналиста Георги Тошев Мастера сподели, че сега се връща със страх на сцената – чувство, каквото е изпитал в началото на 80-те.

„Чувството ми за реалност е даденост – обясни Данаилов. – Знаеш доколко да си вярваш, това е много важно за твореца – да не реши в един момент, че той е всичко и така да полети, че като падне след това, да не знае къде е. Това се случва, това е нормално.

Едно време трудно се раждаше звезда или трудно те обявяваха за такава. Сега всеки трети е наричан така. Гледам телевизия – всички са велики. Все пак имам претенции да познавам някои от моите колеги – и смятам, че са далеко от възвеличаване. Това е много опасно за тях, могат да решат, че наистина са велики. Аз съм свидетел на падания на големи български актьори, които тежко преживяха кризата след това.“

Стефан Данаилов твърди, че не обича равносметките. Напоследък обаче, като изпадне в униние, в главата му изплуват дребни спомени от миналото, неща, за които досега не се е сещал, обясни той. Като случая как като студент баща му кихнал много силно и буквално го „обстрелял“ с изкуствения си зъб.

„Ей такива детайли, много са – сподели Данаилов. – Това те пълни, от това знам, че съм живял много щастливо.“

Наскоро Стефан Данаилов се завърна на сцената – в спектакъла „Пигмалион“. Актьорът обаче призна, че го прави със страх, въпреки огромния си опит, и разказа за своя криза от миналото:

„Имах период в 81-а, когато имах фобия, че ще обърна сцената. Имах чувството, че се клатя, че ще падна всеки момент. Тогава играех много, гледах в очите партньора дали вижда как припадам. Много страшно положение. Отидох на психиатър да споделя с него, а той ми каза, че първо ми е в природата и второ – „няма да слизаш от сцената – ако го направиш, връщане няма“. И това е факт“.

Данаилов казва, че не го е страх какво ще пишат вестниците, дали не е издържал, или не се е справил. Просто собствените му очаквания са големи.

Попитан дали би приел нова филмова роля, той отвърна положително, но зависи каква е тя.

„Да няма ходене и тичане, не мога – предупреди Данаилов. – Малко да бъда като Марлон Брандо, той накрая само седеше и говореше.“

Видеото може да видите ТУК. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица