Плевнелиев: Христо Иванов успя да наложи темата за съдебната реформа

Христо Иванов успя да наложи темата за съдебната реформа като централна и незаобиколима за българската страна.

Това каза пред журналисти държавният глава Росен Плевнелиев.

„Като държавен глава се гордея, че назначих Христов Иванов като вицепремиер и министър на правосъдието във второто служебно правителство", заяви Плевнелиев и посочи, че е дал път на един достоен човек в българската политика, професионалист с истинска воля за реформи.

„Христо Иванов постигна много. Той успя да наложи темата за съдебната реформа като централна и незаобиколима за българската страна. Благодаря му за това и съм сигурен, въпреки че неговата оставка беше изненадваща и за мен, че той ще продължи да работи по реформата, която като вицепремиер и министър на правосъдието изготви и инициира", каза още държавният глава.

„Говоря за реформа, а не само за промените в Конституцията, цялостна реформа, която се очаква от българският народ", посочи президентът. По думите му, това, което вълнува българските граждани е справедливостта, която минава през ефективна съдебна система. „Промяната на Конституцията на второ четене е факт. Още преди гласуването на първо четене на промените в Конституцията призовах да бъде направена по-смела реформа", обясни Плевнелиев.

Той допълни, че приетите реформи са показали волята на 43-то НС да адресира проблемите на правораздаването в България и да ги решава. „Това е процес, свидетели сме само на една първа стъпка. Надявам се, че няма да спрем до тук. Лично аз ще работя реформите в съдебната система да продължат. Надявам се това, което беше прието, макар и не в пълния му вид, да доведе до още промени", допълни държавният глава .Плевнелиев уточни, че трябва да се дебатира тайното гласуване на ВСС.

„Съдебната реформа е тотален приоритет, тя остава такъв и за 2016 година и трябва всички ние с повишено внимание да следим какво ще се случва", допълни той. Държавният глава пожела надграждане на вече започнатото и постигнатото, както и дълбока и всеобхватна реформа, която да доведе до справедливост за всеки", посочи още президента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини