Въоръжаваме пехотата за 1,464 млрд. лева Военните канят 4 компании в търга за нови бойни машини

Полицията разследва жестоко убийство във Варна

Изнесоха опасния серовъглерод от „Химко“ извън страната

Лекари от „Пирогов” преглеждат с 5G връзка Технологията позволява дистанционни високоспециализирани консултации

Еврокомисар проверява казуса с партийните субсидии

Увеличават бюджета за национална туристическа реклама Браншът иска нови визови режими за турци и рунаци

Тим от Китай прави Бейл №1 в света по пари

Роналдо зарадва свой фен в Сингапур

1200 лева глоба за побой след засичане Таксиджия нанесъл телесни повреди на бизнесмен

Депутатът от БСП Явор Божанков: Зам.-губернаторът на Велико Търново Детелина Борисова с имоти на занижени цени

Колони от автомобили чакат да влязат у нас на ГКПП Гюргево – Русе

24 участници в битка за 200 000 лв. в „Игри на волята: България“ Снимките на новото приключенско риалити предаване започнаха

Седем държави свързаха традициите си с Велико Търново

Съдят бивш директор на домове за възрастни хора в Монтанско

Осем души от бандата, подготвяла убийства срещу магистрати, се признаха за виновни

Манолова: Майките имат категорично основание да очакват подкрепа от държавата

Майките имат категоричното основание да очакват подкрепа от държавата за отглеждането на техните деца, коментира във Велико Търново националният омбудсман Мая Манолова. Общественият защитник заяви, че усилията на българската държава трябва да бъдат насочени към семействата и нормалното отглеждане на децата.

“Необходима е подкрепа от държавата, която би следвало да преминава в конкретно увеличение на надбавките, на помощите, които се предоставят. Дори може в следващ период да се мисли за промени в данъчната политика”, коментира Мая Манолова.

Посещението на омбудсмана в старата столица е част от нейната обиколка във всички институции, в които има настанени деца. Във Велико Търново общественият защитник се срещна с персонала и децата от Дома “Пеню и Мария Велкови”, разгледа и два центъра за настаняване от семеен тип. “Проблемите, с които се сблъсках там са стандартните за подобен вид заведения и са свързани с материално- техническата база и с финансирането”, коментира тя. По нейни думи увеличаването на минималната работна заплата поставя на дневен ред въпроса доколко адекватно е възнаграждението на ангажираните специалисти.

“Психолози, възпитатели и педагози са силно мотивирани, но техните възнаграждения са минимални. След повишаването на минималната работна заплата, доходите им ще се изравнят с тези на техническия персонал. Образно казано, чистачката ще получава колкото фелдшера, колкото помощник- възпитателя и с 20 или 40 лв. по- малко от психолога и педагога”, каза тя. Според Манолова е необходимо общината да помисли за увеличаването на заплатите на специалистите.

Въпросът коментира и кметът на Велико Търново Даниел Панов, който се срещна с обществения защитник. “Когато бъде вдигната минималната работна заплата, общините сме поставени в трудна ситуация, защото не се отпускат допълнително средства за издръжката на услугите, работещи под шапката на местната власт”, обясни градоначалникът. Той увери, че въпреки това общината ще търси механизъм да актуализира възнагражденията на специалисти и експерти.

При посещението си в старата столица, омбудсманът се срещна и с търновката Миглена Трифонова. В момента 34- годишната жена е безработна, завършила е висше образование, но е с 80% нетрудоспособност. Преди време Миглена се оплакала на обществения защитник, че Бюрото по труда не я е информирало за обявени две свободни работни места за трудоустроени хора. Така жената пропуснала възможността да кандидатства. За ситуацията бе информиран кметът на Велико Търново, който проучи, че през февруари ще се появи още една такава възможност и Миглена ще има равен старт с останалите кандидати.
По- късно днес Мая Манолова ще дари книги в местното читалище “Надежда”, а след това ще се включи в инициативата “Маратон на четенето”, като ще прочете откъс от книга на Джани Родари на търновски малчугани. Омбудсманът ще уважи и празника на Великотърновския адвокатския съвет.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.