Бунт за варенето на ракия

"Пазете традициите, те са ваши!", "Всички предпочитате домашната ракия пред спирта, защо ни унищожавате?". С тези и други лозунги, собствениците на казани за ракия в Бургаско протестираха пред общината по обед в четвъртък. "Варенето на ракия е разтуха за народа, не може да се затрива", ядосваха се собствениците
Причина за недоволството им е промяната в чл.4 т.8 от Закона за акцизите и данъчните складове, § 49 чл.60 ал.5 и 6.

"Така намаляват обема на съдовете за дестилация от 1000 литра на 500 литра и ограничават периода на работа от 1 юли до 31 декември. Всеки от нас е направил сериозна инвестиция и тя е разчетена за 1000 литра дестилация. Свиването на обема, както и на периода за преработка, води до загуби", заявиха протестиращите.

"Искаме да върнем закона по старому. Иначе това, което сме инвестирали в момента, трябва да преинвестираме, което е свързано с много спедства. Такова нещо е непосилно за нас, защото веднъж вече сме теглили кредит”, заяви Тодор Милушев, собственик на казан за ракия в Долно Езерово. Годишно стотина души си варят ракията при него. - "Смятам, че сега те задължително ще намалеят", притеснява се Милушев.

Не бива да се криминализира един ритуал, какъвто е варенето на ракия, носил на народа през щастливи години и тежки времена само разтуха, коментираха още протестиращите. Те организираха подписка, която ще изпратят до депутатите, ковачи на закони в НС.

Очаква се законът който вече е минална второ четене да бъде обнародван през януари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини