Бивши шефове на АПИ на съд за „Марица” (обзор) Отговарят за щети от над 30 млн. лв. от допълнителни договори след завършване на магистралата

МВнР на Русия: Неоснователни са обвиненията за свалянето на малайзийския самолет в Украйна

Живеем на 56% от средния европеец Румъния догонва най-бързо богатите страни

Откраднаха статуя на Мерилин Монро в Холивуд (СНИМКИ и ВИДЕО)

Кирил Домусчиев е почетен гражданин на Небраска

Нанси Пелоси: Ще започнем импийчмънт на Тръмп, ако бъдат открити нарушения

Жена падна с колата си в река Искър и загина

Децата от „Многоточие“ гостуваха на горски педагози

Завърши основният ремонт на моста между селата Велчево и Плаково

ВСС отстрани временно от длъжност прокурора от Самоков, набил свидетелка

Fibank проведе общо събрание на акционерите

Как Диляна Попова поддържа фигурата си

Мъж почина, след като се е наранил със счупена стъклена бутилка

Вижте отговорите на изпита по математика след 7 клас

Тристранният съвет реши да не намалява ДДС за хляба и лекарствата

Село остава без гробище, частник си взема земята

Ако до 17.30 часа утре община Сатовча не намери 100 000 лв. и поне 2 дка свободна общинска земя, с. Фъргово остава без гробище и занапред селяните ще трябва да погребват близките си в дупки в дворовете на къщите. Причината е, че теренът под гробището е собственост още от 1970 г. на Владислав Диянов.

Миналата седмица Диянов поставил условието си: „Давате ми парите и свободна земя, или аз си вземам гробището“, пред кмета на общината Арбен Мименов, селския кмет В. Диянов, местния ходжа и районния мюфтия Айдън Мохамед. До вчера следобед Диянов все още имаше някаква надежда бартерът да стане, но в 16.00 часа, когато за последен път се опита да влезе в кабинета на Мименов, за да уреди сделката „гробище срещу пари и земя“, разбра, че нищо няма да се случи. Охраната на общината отказа да го пусне при градоначалника с мотив, че може да има в чантата взривни вещества.

„Казах им, че имам само документи, предложих им и да проверят, но те ме изгониха, край, писна ми, вземам си гробището“, обяви пред „Струма“ Диянов и тръгна да купува катинар. Бесен, той съкрати с един ден срока, който бе дал на Мименов да събере парите, и обяви, че още днес в 18.00 часа ще сложи под ключ гробищния парк.

„Ще предложа на съселяните си да изровят костите на близките си, ако искат, и да ги закопаят в градините, ако не щат, вземам гробището заедно със скелетите”, обяви Владислав.

Историята на фърговското гробище е доста интересна. Земята под него действително е собственост на Владислав Диянов. През 1970 г. джамийското настоятелство измолва от баща му парцела, защото дотогава в селото нямало мюсюлманско гробище, и му предложило в замяна нива от 1,2 дка в местността Майката, която им подарила Мария Занева. През следващите 40 г. Диянови редовно обработвали новата си нива, а ходжата бил доволен, че вече има къде да заравя покойниците.

През 2002 г. участниците в бартера за гробището все пак решават да го скрепят с някакъв документ и Мария и Владислав пишат „договор за замяна“, който е входиран в кметство Фъргово и подпечатан и подписан от тогавашния и сегашен кмет В. Кацаров. През 2010 г. обаче дарителката баба Мария умира и доведеният й син Юсеин Таиров, дете на първия й съпруг, вади нотариален акт за собственост на подарената нива и гони от нея съселяните си Диянови. Съдът пък отказва да признае договора за дарение, тъй като, въпреки че е подписан и от кмета на селото, е без скица и другите задължителни атрибути на имотен договор.

През 2011 г. Владислав Диянов събира подписите на 110 души от селото, които знаят лично от ходжата за благородния жест на баба Мария отпреди 40 г. и честната замяна на нивата й с тази на Владислав, подписката е разпратена по всички възможни институции, но след като до миналата седмица никой не прави нищо, Диянов решава да постави въпроса ребром – или общината да му даде някаква друга нивичка и 100-те хиляди лв., които ще покрият неимуществените вреди на 11-те наследници, или селото остава без място за погребение.

Въпреки опитите ни, вчера не успяхме да се чуем нито с общинския, нито със селския кмет, за да ни кажат ще могат ли да реагират до 18.00 часа и имат ли въобще намерение да правят нещо за решаване на казуса с фърговското гробище.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.