Борисов и президентът на Словакия Андрей Киска откриват утре "София Тех Парк"

България и Словакия са свързани с тесни приятелски отношения, базирани на историческа близост и укрепени от общата принадлежност към ЕС и НАТО. Задълбочаването на икономическото сътрудничество, което има голям потенциал, ще увеличи силата и на двете страни. Около това мнение се обединиха министър-председателят Бойко Борисов и словашкият президент Андрей Киска, който е на официално посещение у нас.

„София Тех Парк”, който ще открием утре заедно, е чудесна платформа за сътрудничество в областта на високите технологии – област с висока добавена стойност и приоритет в стратегията „Европа 2020”, посочи премиерът Борисов. Той изтъкна добрите отношения на двете страни в областта на енергетиката както на институционално, така и на фирмено ниво. Борисов информира президента Киска за подписаното час по-рано инвестиционно решение за изграждане на междусистемната газова връзка Гърция – България, както и за получената подкрепа от Европейската комисия за изграждането на газов хъб. „Страната ни ще застане зад всички проекти, които осигуряват диверсификация на трасетата и източниците на природен газ за региона“, каза премиерът Борисов.

Бойко Борисов и Андрей Киска обсъдиха и проблема с миграцията в Европа. Министър-председателят посочи, че България се справя отлично с охраната на границата, която се явява външна за ЕС като това се отчита и на европейско ниво. Двамата се съгласиха, че е необходимо да се положат усилия за справяне с първопричините за миграцията, както и към сътрудничество с ключови трети страни. Премиерът Бойко Борисов обяви за пореден път, че като страна на преден пост и трасе на бежански потоци България има силен интерес от обща миграционна политика на ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини