Протестъри алармират Румъния за екобомба край Русе

Жители на град Мартен ще алармират държавните власти в Румъния, Националния омбудсман на България и министерството на регионалното развитие и благоустройството за екологичните проблеми в района на бившия Комбинат за тежко машиностроене (КТМ) край Русе. Това стана ясно на срещата им с областния управител на крайдунавския град Стефко Бурджиев. 

"В този район има грубо нарушение на законодателството, това е екобомба, която трови въздуха на жителите на Мартен, Русе, а дори и на хората в съседна Румъния, явно трябва да се стигне дотам, за да се вземат мерки", заявиха представителите на сдружение "Екологично бъдеще за децата и жителите на гр. Мартен" Недялко Попов, Веско Маринов и Анатоли Казаков.

Губернаторът свика поредната среща с представители на местния бизнес, държавни институции и политически партии, за да обсъдят как да се ограничи отрицателното въздействие на замърсителите върху здравето на хората и околната среда.

Комплексна експертиза ще решава екологичния спор дали инвестиционните намерения на "Полисан" АД застрашават въздуха над Мартен, реши Административният съд /АС/ в Русе. Екосдружението и ПП "Зелените" са подали две жалби срещу дружеството.

Мартенчани не приемат одобреното предложение на "Полисан" да увеличи капацитета на съществуващата инсталация за производство на гудрон и битум от 10 000 на 200 000 т годишно. Дружеството пък оспорва неодобреното му инвестиционно предложение да изгради нов комплекс "Хидрокрекинг" за производство на бензин и дизелово гориво от тежки нефтени фракции с капацитет 250 000 т годишно.

Напрежението в Мартен ескалира през пролетта, когато жителите му заплашиха да затворят Дунав мост. Разпоредена проверка на областния управител Стефко Бурджиев откри незаконен строеж на вакуум колона, 2 бетонни площадки и 12 резервоара към съществуваща инсталация за производство на гудрон от "Полисан". От РИОСВ и РДНСК бяха съставени 2 констативни акта на дружеството.

Губернаторът разпореди каналната мрежа в бившия комбинат за тежко машиностроене /КТМ/ край Мартен да се обследва и да се обслужва от оператор по Закона за водите. В КТМ ще се изгради и единна локална оповестителна система при евентуални бедствия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони