На 25 юни 2019 да почерпят

Голф комплексът до Елин Пелин има нов собственик Имотът е продаден на българска компания, собственост на бизнесмена Мирослав Печев

Над 3000 софиянци дават жилищата си на туристи Броят на обектите, предлагани чрез Airbnb, расте с 80% годишно

Два изтребителя „Юрофайтър“ се сблъскаха в Германия, един пилот е загинал

Холандия без мобилни и стационарни телефони заради авария

Буря отнесе покрива на кооперация в Пловдив

Наредба ще доведе до хаос в туризма Нормативният акт не прави разлика между продажба и плащане в сектора на услугите

Двоен стандарт при 30% от храните в ЕС Кока - колата с глюкоза и повече калории у нас

Аварийно-спасителни екипи в Пловдив са реагирали над 40 сигнала заради дъждовете В София пожарникари са отработили 42 сигнала

Ханде Ерчел ще става леля

Тръмп обяви строги санкции срещу Иран, засягат и върховния лидер аятолах Али Хаменей

Ролс Ройс губи клиенти сред родните милионери Броят на Поршетата в страната нарасна с 10% само за година

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 25 юни 2019

Вдигат пенсиите на 2,13 млн. българи Увеличението ще е с 5,7%, най-високата става 1200 лева

Еленко Божков: Блокът на „ТЕЦ Марица – изток 2“ няма да може да работи на въглища дълго време след пожара

Протестъри алармират Румъния за екобомба край Русе

Жители на град Мартен ще алармират държавните власти в Румъния, Националния омбудсман на България и министерството на регионалното развитие и благоустройството за екологичните проблеми в района на бившия Комбинат за тежко машиностроене (КТМ) край Русе. Това стана ясно на срещата им с областния управител на крайдунавския град Стефко Бурджиев. 

„В този район има грубо нарушение на законодателството, това е екобомба, която трови въздуха на жителите на Мартен, Русе, а дори и на хората в съседна Румъния, явно трябва да се стигне дотам, за да се вземат мерки“, заявиха представителите на сдружение „Екологично бъдеще за децата и жителите на гр. Мартен“ Недялко Попов, Веско Маринов и Анатоли Казаков.

Губернаторът свика поредната среща с представители на местния бизнес, държавни институции и политически партии, за да обсъдят как да се ограничи отрицателното въздействие на замърсителите върху здравето на хората и околната среда.

Комплексна експертиза ще решава екологичния спор дали инвестиционните намерения на „Полисан“ АД застрашават въздуха над Мартен, реши Административният съд /АС/ в Русе. Екосдружението и ПП „Зелените“ са подали две жалби срещу дружеството.

Мартенчани не приемат одобреното предложение на „Полисан“ да увеличи капацитета на съществуващата инсталация за производство на гудрон и битум от 10 000 на 200 000 т годишно. Дружеството пък оспорва неодобреното му инвестиционно предложение да изгради нов комплекс „Хидрокрекинг“ за производство на бензин и дизелово гориво от тежки нефтени фракции с капацитет 250 000 т годишно.

Напрежението в Мартен ескалира през пролетта, когато жителите му заплашиха да затворят Дунав мост. Разпоредена проверка на областния управител Стефко Бурджиев откри незаконен строеж на вакуум колона, 2 бетонни площадки и 12 резервоара към съществуваща инсталация за производство на гудрон от „Полисан“. От РИОСВ и РДНСК бяха съставени 2 констативни акта на дружеството.

Губернаторът разпореди каналната мрежа в бившия комбинат за тежко машиностроене /КТМ/ край Мартен да се обследва и да се обслужва от оператор по Закона за водите. В КТМ ще се изгради и единна локална оповестителна система при евентуални бедствия.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.