Работното време (не) лети

Ако търсите съвети как да приключите по-бързо работния ден без „да си давате зор“, не четете това.

Ако обаче се чудите как да станете по-продуктивни в офиса, да повишите ефективността си или пък да спрете да си носите работата вкъщи, в полза ще ви бъдат няколко хитринки за управление на времето, или т.нар. практики от тайм мениджмънта.

(Без) краен срок

Поставянето на краен срок за завършване на всяка една задача със сигурност ще ви спаси от протакане или загуба на време. Вероятно вече сте получавали „добри“ съвети колко е хубаво да планирате точно работния ден, та дори и седмица, как е полезно да ползвате органайзейр или Google calendar или да поставите голям часовник до компютъра си, който постоянно да ви напомня „Няма време“.

Дали обаче спазеният краен срок е гаранция за добре свършена работа? Спорно е.
Понякога е по-добре да отложите завършването на задачата с един ден, отколкото да претупате нещата или да ги направите с досада.

Идеалният вариант – да работите с „график за няколко дни“, но да имате възможност да се заемете с „онази задача“, по която „сте най-вдъхновени да работите в момента“. Така например, ако имате само още 20 минути днес, но работата изисква поне един час, разделете я на две – поработете малко и довършете утре.

Блокирайте „дразнителите“

Мултитаскингът е голяма работа – няма спор. Но можете ли винаги да се занимавате с няколко неща едновременно? Май не.

Как тогава да управлявате времето си, че при толкова задачи да постигнете ефективност?

Първо, започнете от най-важното – така, като се справите с „най-голямата“ работа, ще имате време и спокойствие за останалите задачи. Ако има нещо, което е най-трудно за вършене, но не най-важното, можете да започнете от него.

После, научете се да казвате „Не“. Защо ви е необходимо това? Защото един човек не може да свърши всичко, дори и много да му се иска. Не поемайте безкрайно много задачи и при възможност споделете част от работата си с другите. Така ще имате и шанса да работите в екип, което е по-креативно и при късмет - по-весело.

И не на последно място – блокирайте „дразнителите“. Не може да висите по цял ден в социалните мрежи и същевременно да работите ефективно и бързо. „Забранете си“ фейсбук и туитър за лично ползване в офиса и, ако е необходимо – изключете радиото и дори телефона си за час.

Действайте „ден по ден“

Сигурно и вие имате този проблем – все не ви стига времето в офиса и се налага да оставате след края на работния ден или да си доработвате вкъщи, а от това страда личния ви живот?

Решението не е сложно – направете си тематични дни. Според бизнес тренера Грег Маккеън прилагането на тази тактика от есенциализма (б.а. - течение, което набляга на разделяне на важното от второстепенното) е разковничето за увеличаване на продуктивността.

Първият ден в седмичния ви график трябва да бъде „денят на защита“ - при него трябва да разтоварите съзнанието си, да изключите всичко, дори и телефона си. Чудесна за тази цел е неделята – ден за почивка, семейство и приятели. Но трябва да имате време и за себе си – за масаж или джогинг или просто за дрямка.

Следва денят на подготовка – или т. нар. ден преди сериозната работа. Например в понеделник, вместо да започнете ударно с най-тежката задача, започнете с плана, подготовката и организацията на дейностите, които вероятно включват изпращане на писма, преглед на документи, обсъждане на идеи и др.

Най-накрая, но и най-важен, е денят на ефективната производственост – в него трябва да се концентрирате и да свършите най-тежката работа, за която сте се подготвяли два дни. Изисква се висока концентрираност, бързина на ума и действието и най-вече желание.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес