Погалиха братя за източени евросубсидии с измислени прасета

Двама братя от русенското село Кошов се разминаха с условни присъди за източени европейски и държавни субсидии с измислени прасета. Окръжният съд наказа Здравко Иванов с 2 г. затвор с 4-годишен изпитателен срок, а Йордан Иванов получи 1,6 г. с 3 г. изпитателен срок. Те трябва да платят общо 3500 лв. глоба и 24 446 лв. обезщетение на държавата, като могат да обжалват присъдите си пред Великотърновския апелативен съд /ВТАС/.

Златко и Йордан Иванови бяха обвинени, че през 2008-2010 г. са получили парите с документна измама по ОП "Развитие на селските райони" за подпомагане на млади фермери. Животновъдите взели субсидиите, за да отгледат 210 прасета и 15 свине майки. Част от отглежданите животни били заклани или още неродени, а други се угоявали безпричинно.

Случаят е разкрит от икономическа полиция след сигнал на ДФ "Земеделие", когато били проследени маркираните прасета. Фермерите декларирали в подадените документи, че изхранват маркираните животни. При проверката на място се оказало, че кочините са празни. Едва тогава станало ясно, че в свинефермите няма ограда, вода и дезинфекциозна площадка. А Златко Иванов е представил невярно удостоверение от НАП, че няма задължения към държавата.

Съдебната справка по делото сочи, че двамата са били осъдени преди години за хулиганство, придружено със заплаха за убийство. Златко Йорданов е осъждан на пробация. Той е с отнета шофьорска книжка за 1 г., след като блъска и убива човек с автомобила си при катастрофа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право