Над 100 безплатни културни събития Йорданка Фандъкова представи лятната арт програма на София

Кръводаряване в деня на Левски

Обвинената за подкуп бивша шефка на ТЕЛК-Ловеч е на свобода срещу 3000 лева

Наесен поскъпват ваканциите, купени през туроператори Заради данъчна наредба фирмите фалират или се местят в чужбина

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 19 юли 2019

Отхвърлиха намаляване на ДДС върху лекарствата

Разследват мним архитект във Велико Търново 60-годишен строителен техник години наред се титулувал без да има ценз

Кадър на ДАНС поема военното разузнаване

Разследват корупция при доставки за ВВС Дружеството “Балкантел” е изпълнявало поръчки на НЕК, АЕЦ “Козлодуй”, “Булгартрнасгаз” и др.

Д-р Димитров гръмнал Плъха при самоотбрана (обзор) 2 г. условно за лекаря от Пловдив, застрелял крадец

Правят проучване за контрабандата на горива При алкохола няма проблем за бюджета

7 години от атентата на Летище Бургас Посланикът на Израел Ирит Лилиан: Силата на живота е по- силна от тази на разрушението

Граждани почетоха паметта на Васил Левски в София (СНИМКИ)

Брюксел иска мониторинг за всички страни членки на ЕС

Избиват и диви прасета заради чумата Само горски ще стрелят в районите на огнищата

Манолова: Подкрепям протеста на майките

„Българските майки имат основание да протестират и да очакват подкрепа от държавата за отглеждане на техните деца.“

Това заяви омбудсманът Мая Манолова във Велико Търново по повод националния протест на младите майки, цитирана от пресцентъра на институцията.

Те настояват за увеличение на сумите за отглеждане на деца.

Общественият защитник подчерта, че усилията на държавата трябва да бъдат насочени за подпомагане на младите семействата, които да бъдат стимулирани да отглеждат своите деца в семейна среда чрез увеличаване на детските надбавки и помощи, за да може по-малко подрастващи да попадат в социални институции.

„Аз като омбудсман се въздържам от всякакви политически коментари, но подкрепата за българските майки не е политическо искане, затова следва да бъде уважено от всички институции, от всички хора, които мислят за децата на България и за излизане от тежката демографска катастрофа, в която се намираме като нация“, подчерта Манолова.

Омбудсманът беше категорична, че в бъдеще е важно да се помисли за промени в данъчната политика, която да подпомага отглеждането на децата. Манолова визира цял комплекс от услуги като таксата в детските градини, училищната мрежа, детските храни и дрехи и др.

В присъствието на кмета на Велико Търново Даниел Панов Мая Манолова се възмути от възнаграждението на педагозите и възпитателите в социалните институции.

Повод за реакцията й бе внезапната проверка в Дома за деца лишени от родителски грижи „Пеню и Мария Велкови”.

„Увеличението на минималната работна заплата на 420 лева ще създаде проблем в социалните институции. Така възнагражденията на педагозите в тези заведения ще се изравни със заплатите на техническия персонал и хигиениста.

Чистачката ще получава колкото фелдшера и помощник-възпитателя и с 20 или 40 лева по-малко от психолога, който сета поучава 460 лв.“, посочи Манолова.

„Редно е, когато минималната работна заплата се увеличава с 10%, с толкова да нараснат и средствата на другите служители – не само в социалните услуги, но и във всички сфери на местната власт“, съгласи се и кметът на старата столица Даниел Панов.

Омбудсманът Мая Манолова бе в града на болярите, за да се включи в инициативата Национална седмица на четенето. Тя подари книги на децата от социалния дом „Пеню и Мария Велкови”, а заедно с възпитаниците на ОУ „Бачо Киро“ чете разкази на Джани Родари. По-късно Манолова разгледа местното читалище „Надежда“, на което дари най-новите заглавия от литературния пазар. Председателят на читалищното настоятелство арх. Донка Колева й показа най-старата книга, която се съхранява там – датираща от 15-ти век, както и и юридическата литература отпреди Освобождението на България – „Царски търговски законник“ и

„Събрани закони на Османската империя“. Мая Манолова поздрави и адвокатската колегия по повод 115-та годишнина от учредяването на Великотърновския адвокатски съвет. Празникът съвпада с Международния ден на правата на човека и Европейския ден на адвоката.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.