На 16 юли 2019 да почерпят

„Левски“ с убедителен старт на новия сезон, юноша изработи три гола

България е в топ 20 по поскъпване на домовете

Вучич помоли Макрон за помощ по пътя към ЕС и за разрешаване на кризата с Косово

Трус от 3 по Рихтер разлюля Вранча

„Руска връзка” тресе коалицията в Италия Близък до “Лига” лобист търсел финанси от Кремъл

Ердоган: Турция се надява да организира съвместно с Русия производство на системи за ПВО

Частично лунно затъмнение в нощта на 16 срещу 17 юли

Плащаме на ЕС за пластмасовите опаковки Обсъждат нови приходи в бюджета на общността

ЕС одобри санкции срещу Турция заради сондажите в шелфа на Кипър

МВФ: Вдигнете възрастта за пенсиониране Работниците намаляват с 30% през следващите 30 години

Министерство на финансите: На 19 юли партиите ще получат втората част от държавната субсидия за 2019 г.

Частна здравна каса, ако има 500 000 желаещи Новата визия за бъдещето на осигурителния модел поставя повече въпроси и неясноти, отколкото решения

Русия и Украйна готвят голяма размяна на затворници

Ирак предаде на Русия 33 деца на членове на ИДИЛ

Сливен вече ще вози отпадъците си в съседния Ямбол

Сливен вече няма да депонира битовите си отпадъци на досегашното сметище край близкото с. Сотиря. Депонирането бе прекратено със заповед на кмета Стефан Радев от 10 декември – съобщиха от администрацията.

Областният град плащаше по 1,2 млн. лева на година за това, че използва депо, което не отговаря на европейските изисквания. До края на декември трябва да приклучи рекултивацията на сметището в Сотиря. Тя е на стойност 2,5 млн.лева и обхваща терен от 42 дка.

Отсега нататък областният град ще извозва неопасните и битови боклуци до новото регионално депо в съседната Ямболска област – край с.Хаджи Димитрово. Там те ще се обработват от сепарираща инсталация. Разстоянието от Сливен до Хаджи Димитрово е 22 км или над два пъти по-голямо от разстоянието до старото сметище в Сотиря. Засега няма информация точно с колко ще се оскъпят транспортните разходи.

Досега годишните приходи от такса смет в Сливен бяха 3 млн.лева или два пъти по-малко от действителните разходи за дейностите по чистотата, сметосъбирането и сметоизвозването. Затова общината дофинансираше тези дейности. Администрацията бе заявила, че ще има драстичен скок на таксата. Но в последния момент се отказа от тези намерения. Зам.-кметът по финансите Румен Иванов съобщи, че реформата в образуването на такса смет ще бъде извършена догодина. Засега тя остава 0,9 промила за гражданите и 1,2 – за фирмите и е най-ниската в страната.

Регионалното депо в с. Хаджи Димитрово бе разкрито по европроект за 34 млн.лева. То ще обслужва три общини от Ямболска област – Ямбол, Тунджа и Стралджа, и две общини от Сливен – Сливен и Нова Загора. Кметът на Нова Загора Николай Грозев предвижда съкращение на 17 бройки от щата на общинската администрация заради новото регионално депо, тъй като разходите по сметоизвозването значително ще се увеличат. Кметът Грозев подчерта, че, където е възможно, числеността на администрацията ще бъде свита за сметка на незаети бройки или пенсиониране на служители.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.