1000 лева глоба и конфискация на оръжието за убийство на бездомно куче в Раковски

Районният съд в Пловдив глоби с 1000 лв. 27-годишния П.Б. от Раковски за проявена жестокост и причинена смърт на бездомно куче на 2 юни 2015 г. към 22 часа в района на стадиона в един от кварталите на града след 2 изстрела с огнестрелно оръжие. Съдът разпореди и конфискация в полза на държавата на едноцевен ловен автомат "Байкал", с който е било извършено престъплението по чл.325Б, ал.2, т.2 от НК.

Обвиняемият П.Б. е признал своята вина и е изразил съжаление за убийството, извършено след преследване на уличния пес с лек автомобил "Фолксваген Голф". П.Б. не е осъждан досега и затова е освободен от наказателна отговорност по чл. 78А от НК, предвиждащ до 3 години затвор.

Причината за разстрела на бездомното куче е, че то влизало във фермата за отглеждане на патици в Раковски на приятел на П.Б. и имало съмнение, че нападало птиците. След стрелбата кучето е било открито мъртво от 3 непълнолетни деца на стадиона в Раковски, а разследващите са иззели две гилзи от ловни патрони от мястото на престъплението. По делото е назначена съдебно-медицинска експертиза, която установила, че причина за смъртта на кучето е масивна кръвозагуба, получена от 2 огнестрелни рани от ловно оръжие. Извършената балистична експертиза посочила, че изстрелите са произведени от едноцевен ловен автомат, марка "Байкал".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право