Връчиха 4 екологични нобела за мир

Представители на четирите организации от т.нар. туниски квартет за национален диалог получиха Нобеловите си награди за мир в Осло. Медалите и дипломите им бяха връчени от шефката на Нобеловия комитет в Норвегия Каси Кюлман Фиве.

Квартетът бе обявен за победител още през октомври, но по традиция на 10 декември - денят, в който е починал Алфред Нобел, се връчват най-престижните награди на планетата. Останалите призове - за литература, физика, химия, медицина и т.н. ще бъдат раздадени в Стокхолм по-късно днес. Както е известно единствено отличието за мир се присъжда в Норвегия и естествено там е и церемонията по награждаването.

Преди връчването на документите и четиримата туниски представители бяха приети от краля Харалд V, пише БГНЕС.

Тунизийският квартет е удостоен с наградата за решителния му принос за изграждането на плуралистична демокрация в Тунис, бе посочено в мотивите на Норвежкия Нобелов комитет. Както е известно събитията от 2011 г., които тогава се наричаха Жасминова революция, добиха популярност като Арабска пролет, която бе продължена в още редица държави и бяха свалени дългогодишните им диктатори.

Квартетът е създаден през лятото на 2013 г. , защото процесът на демократизация бе застрашен заради редица политически убийства и непрекъснати протести. Организацията предложи алтернатива - мирен политически процес, в момент, в който арабската република бе пред гражданска война. Благодарение на това бе създадена конституционна система за управление, гарантираща основни права за цялото население, независимо от пола, политическите убеждения или религията. А кулминацията бяха демократичните избори в Тунис през 2014 г.

В квартета влизат:

1. Тунизийски общ съюз на труда (ТОСТ), оглавяван от Хусин Абаси

2. Тунизийска конфедерация на индустрията, търговията и занаятчийството (ТКИТЗ) с председател Видед Бушамауи

3. Тунизийска лига за правата на човека (ТЛПЧ), чийто шеф е Абдесатар бен Муса

4. Национално сдружение на адвокатите в Тунис (НСАТ), начело на което е Мохамед Фадел Махмуд

При избора през октомври бе подчертано, че Нобелът за мир е за организацията, а не за отделните членове.

Този факт създаде леки затруднения на организаторите на днешната церемония. Защото златният медал е един единствен, обаче всички от квартета поискаха да имат свое копие. И миналата неделя им бяха направени такива. За първи път в историята стойността на отличието бе за сметка на награждаваните. Защото и четирите медала бяха изработени от истинско злато. Не се съобщава точната сума на медала, но материалният еквивалент на наградата е 1 милион долара. Или по 250 000 на организация.

Всички медали са придружени със специален сертификат за етичност от общественото движение "Справедлива търговия".

Това означава, че са били направени от злато, добито от работници, които получават достойно заплащане и при спазване на всички екологични норми. В конкретния случай става дума за мина в Колумбия за добив на златна руда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят