Лозан Панов: Оставката на Иванов е предизвестена смърт

"Оставката на министъра на правосъдието беше една предизвестена смърт от т.нар. исторически компромис." С тези думи шефът на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов коментира оттеглянето на Христо Иванов, след като в сряда парламентът прие с промяна в конституцията съдийската и прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС) да имат равен брой представители на професионалните и политическата квоти.

"За съжаление вчера (в сряда - б.а.) политическата воля беше насочена към това да се произведе един продукт, удобен за Брюксел, за да може да се покаже, че нещо се случва, а всъщност това не е така", каза още Панов. Той посочи, че гласуването в пленарна зала било „етюд, в който всеки имал определена роля“. Впечатлило го и нещо друго: „Иванов ми се видя много самотен, сам оставен там. Когато се гласуват промени в конституцията, това има значение за цялата страна и е нормално той да има подкрепата на кабинета. Аз не видях такава подкрепа.“

Членът на ВСС Ясен Тодоров обаче имаше друг прочит на конституционните промени. От думите му стана ясно, че Христо Иванов не трябвало да подава оставка. „Според мен не трябваше да оставя нещата. Каруцата е стигнала донякъде, тези идеи бяха негови, сега друг ще трябва да ги развива“, каза той, визирайки разделянето на ВСС.

След това намекна, че протестът след гласуването е бил предварително подготвен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини