Мургина невинна за трети път

Бившата шефка на Националната агенция по приходите (НАП) Мария Мургина не е извършила престъпленията, за които е подведена под отговорност, и присъдата й от 4 г. затвор трябва да бъде отменена. Това решение взе за трети път Софийският апелативен съд (САС).

Проблемите на Мургина започнаха през 2009 г., когато бе пратена на съд по четири обвинения. Първото е, че незаконно е облекчила задълженията на фирма "Плевен 1999" и е нанесла 1,32 млн. лв. щети на държавата. Тя бе подведена под отговорност и че принудила бившата шефка на НАП-Силистра Милена Цолчовска да подаде оставка под заплаха, че ще я уволни дисциплинарно. Според прокуратурата причина за натиска били ревизии на фирми на бившия депутат от ДПС, а сега подсъдим - Гюнай Сефер, с които Мургина не била съгласна.

Тя отговаряше и че незаконно опростила 11,5 млн. лв. данъчни задължения на бившия собственик на "Кремиковци" Валентин Захариев, както и че не вписала в декларацията си пред Сметната палата имот в Созопол.

През 2012 г. Мургина бе осъдена на 4 г. затвор. Впоследствие САС отмени наказанието. Върховният касационен съд (ВКС) обаче върна делото в САС, като посочи, че Мургина е заплашвала словесно Цолчовска - пряко, по телефона или през трети човек. По останалите й три обвинения оправдателната присъда влезе в сила. Процесът отново стигна в САС и бившата данъчна беше отново оневинена, че принудила Цолчовска. ВКС за втори път не се съгласи с присъдата и така се стигна до сегашното разглеждане на процеса в апелативния съд. При третото качване на делото във ВКС трябва да има окончателно произнасяне.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право