“Челси” и “Арсенал” докопаха осминафинал

Лондон ликува - “Арсенал” и “Челси” се класираха за осминафиналите в Шампионска лига. От въвеждането на настоящия формат на турнира през 2003-2004 година само два отбора са участвали незменно на осминафинал - “Арсенал” и “Реал” (Мадрид). Сега “артилеристите” се докопаха инфарктно до елиминациите благодарение на хеттрика на Оливие Жиру за 3:0 над “Олимпиакос” в Атина. На гостите им трябваше победа с повече от един гол, както и стана. Жиру вкара за 1:0 в 29-ата минута, а секунди преди второто му попадение в 49-ата изглеждаше, че ще бъде принудително сменен заради контузия. Французинът обаче остана на терена, за да напише сценария на гръцката трагедия за домакините и да задмине по голове за “Арсенал” в евротурнирите славния холандец Денис Бергкамп. Треньорът Арсен Венгер специално похвали сънародника си, който “изнесе” отбора до 1/8-финал без многото отсъстващи играчи, в това число голмайстора Алексис Санчес. Френският спец бе заявил още преди 2 седмици, че “Арсенал” ще се класира за сметка на “Олимпиакос”.

По същото време “Байерн” надви “Динамо” в Загреб с 2:0 след два гола на Роберт Левандовски и за четвърти пореден път е осминафиналист, при това с най-доброто си представяне в груповата фаза - актив от 15 точки и голова разлика 19-3. За треньора Хосеп Гуардиола това бе 50-а победа от 80 мача в Шампионска лига.

Голяма радост падна в ложата на ст. “Стамфорд Бридж” в Лондон, където Роман Абрамович и приятелката му Даша скачаха и се прегръщаха след втория гол на бразилеца Вилиан за 2:0 над “Порто”. Вестник “Ивнинг Стандарт” пише, че милиардерът е бил толкова щастлив, защото няма да му се налага да уволнява треньора Жозе Моуриньо, поне засега. Португалецът изхвърли от Шампионска лига точно бившия си клуб “Порто”, с който проби в големия футбол, и спечели турнира. Иберийците напролет ще играят в Лига Европа. Сега му помогна спорният напоследък нападател Диего Коща, който изработи куриозен автогол на Иван Маркано за 1:0. С победата заплашените от отпадане от Висшата лига “сини” дори спечелиха групата и ще бъдат сред поставените отбори на жребия за 1/8-финалите, тъй като “Динамо” (Киев) пречупи “Макаби” (Тел Авив) с 1:0 и завърши втори. “Странно е да отпаднеш с 10 точки”, коментира треньорът на португалците Хулен Лопетеги.

Сензационно и “Гент” е на осминафинал, след като с 2:1 отне първи точки на гостуващия лидер “Зенит”. Това доведе до отпадането на “Валенсия”, защото испанците паднаха у дома с 0:2 от “Лион” при дебюта на новия треньор Гари Невил и отиват в Лига Европа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят