Британец, отровен с „Новичок“ в Еймсбъри, ще съди Русия

Малина Едрева, ГЕРБ: Г-жа Фандъкова ще се яви на всички предстоящи дебати за София

Евродепутатът Емил Радев: Без анонимни банкови сметки и сейфове от 2020 г.

Симеон Сакскобургготски: Независимост в пълния смисъл е невъзможна дори за най-великите държави

Кристали вместо сълзи капят от очите на арменка (СНИМКИ)

СЗО: Едва половината от световното население разполага със здравни грижи

Министър Банов: Намаляват нарушенията при частните собственици на сгради паметници на културата

ГЕРБ регистрират утре кандидатите си за местните избори в София

Израелският президент решава кой ще е следващият премиер – Нетаняху или Бени Ганц

Иран освобождава до часове задържания шведски танкер

МВнР: Няма данни за пострадали българи при земетресението в Албания

Две земетресения край Кърджали

Ердоган потвърди готовността на Анкара за военна операция в Северна Сирия

Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ срещу демонстранти

Министър Ангелкова: Културно-историческият туризъм е стимул за вътрешните пътувания и икономиката

Танева се срещна с европейския комисар за здравеопазване и безопасност на храните д-р Витянис Андрюкайтис

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева се срещна с европейският комисар по здравеопазване и безопасност на храните д-р Витянис Андрюкайтис, който е на посещение в България. Двамата обсъдиха епизоотичната обстановка на Балканите, както и приоритетите при безопасността на храните.

Министър Танева запозна д-р Андрюкайтис с превантивните мерки, които страната ни предприе в граничещите с Република Турция и Гърция райони с цел недопускане на заболяването заразен нодуларен дерматит. От своя страна Еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните заяви своята подкрепа за България, за разширяване на обхвата на програмите за надзор и ерадикация на заболяванията по животните. „Важно е да се действа превантивно, ние подкрепяме страната Ви и планираме да инициираме среща между България, Турция, Гърция и Кипър за общи действия срещу заразния нодуларен дерматит“, допълни д-р Витянис Андрюкайтис.

„Към момента няма констатирано огнище на заразен нодуларен дерматит в България, но сме наясно с риска от навлизане на заболяването в страната ни“ , каза Десислава Танева. Тя информира еврокомисаря за предприетите законодателни промени във ветеринарното законодателство, които Министерството инициира.

„Целта на промените е да се гарантира безопасността на хранителната верига, като се засили контрола и ясно се разпишат отговорностите по веригата“, каза министър Танева. Тя допълни, че в промените е предвидена възможност за изграждане на нов екарисаж, както и възможност местната власт да изгражда депа за събиране на странични животински продукти. По този начин ще бъде минимализиран риска от разпространяване на евентуално заболяване. На срещата присъстваха и д-р Цветан Димитров, заместник министър на земеделието и храните и д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.